Bevrijdingsdag

Vandaag vieren we in Nederland dat we niet allemaal een snor en een spijkerjackje dragen terwijl we de godganse dag bier en schnaps lopen te zuipen en schnitzels en worsten lopen te bikken. Ook vieren we dat wij niet elke keer in de laatste minuut onterecht wereldkampioen worden.

Kortom, we vieren dat we in 1945 zijn bevrijd van onze bezetters én we vieren de vrijheid ook nog in het algemeen. Bevrijdingsdag is daarmee een typisch Nederlandse feestdag. Nergens anders wordt dit op 5 mei gevierd. Onze Oosterburen vieren het vanwege één of andere duistere reden zelfs helemaal niet. Zo heeft elk volk z’n eigen feestdagen.

Je zou denken dat zo’n belangrijke dag een beetje met stijl gevierd wordt. Het is niet niks immers, vrijheid. In landen waar ze geen vrijheid hebben mag je immers niet met twee stokken in je handen een eindje gaan lopen, lid worden van allerlei stomme bonden of je kind een belachelijke naam geven. Ja, het is een groot goed, die vrijheid.

Maar goed, even zonder cynisme en ironie….vanwege die vrijheid mogen wij bijvoorbeeld deze website bestieren en Humberto zo vaak als wij willen een lul noemen. Lul, lul, lul…..lul! Dat is heel belangrijk en wel een feestje waard – u merkt wel dat het cynisme en de ironie helemaal overboord is gegooid. Doorgaans vieren Nederlanders prima feest. Van Persie hoeft maar drie keer een balletje hoog te houden en we staan met 100.000 man op een Zwitsers plein de horlepiep te dansen.

Op de dag dat we onze vrijheid vieren, lopen we echter ergens door de modder te banjeren, als het even kan op een afgelegen grasveldje, en verschraald bier van drie euro uit een plastic beker te drinken. De meeste mensen kunnen dit slechts één keer per vijf jaar doen, omdat enige tijd geleden besloten is dat Bevrijdingsdag slechts eens in de vijf jaar een officiële feestdag is. Nee, dan is het inderdaad veel belangrijker om liefst twee paasdagen te hebben. Dat verrekte konijn verstopt die eieren ook zo goed…

Terwijl we in de modder verschraald bier lopen te zuipen treden er altijd artiesten op. Een paar worden er zelfs per helikopter door alle provincies van Nederland gevlogen. Guus Meeuwis is dit jaar één van hen. Blijkbaar is vrijheid in Nederland een Brabander met een bril met te dikke pootjes door hele land vliegen en hem een liedje over z’n eigen provincie laten zingen. Op die manier hoeft het van mij niet meer. Donder maar op met je vrijheid!

Elk van de dertien festivals heeft ook nog artiesten die speciaal voor dat festival komen opdraven. Op deze manier kun je mooi bekijken wat vrijheid de verschillende festivals precies waard is. Zo trapt in Zwolle Cowboy Billie Boem Spinnetje het festival af en wordt in Groningen George Baker maar weer eens van stal gehaald om vier keer Una Paloma Blanca en drie keer Little Green Bag te zingen.

Vlissingen heeft dan weer Johan de Pohan weten te strikken, terwijl Haarlem het festival op het Jupiler podium opent met iemand die naar de naam Johnny Crapfoot luistert. Uiteraard spant het verschrikkelijke Almere weer eens de kroon: zij laten vanaf 13.00 uur musicalhits horen op het Stadhuisplein.

Als je dat allemaal zo bekijkt, dan is een dictatuur zo slecht nog niet…

Naschrift: en zie hier; de Jobcoman wil het feestje meteen opwaarderen vanwege mijn vlammende betoog.

2 reacties op “Bevrijdingsdag”