Mensen zijn mieren

Wekenlang heb ik getwijfeld of ik op dit blog aandacht moest besteden aan het incident dat zich gisteravond voordeed tijdens de Nationale Dodenherdenking. Eigenlijk was er niks aan de hand namelijk. Een als orthodoxe Jood (!) verklede man deed gek, een andere man liet z’n koffertje vallen en er struikelden wat mensen over een dranghek. Meer was het niet.

Niet echt iets om over te schrijven. Tot ik besefte dat mensen eigenlijk net mieren zijn. Hele slechte mieren, dat wel. Ga maar na: beiden verzamelen ze zich massaal rond een Koningin, maar waar de mieren ruggengraat tonen door liefst 50 keer hun eigen lichaamsgewicht te  tillen, daar laat de mens het afweten.

De mens heeft gisteren maar weer eens bewezen over de ruggengraat van een weekdier te beschikken. Bij het minste of geringste raakt ze in paniek. Massaal struikelen ze over dranghekken en proberen ze zichzelf zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Dat hierdoor juist veel onveiligheid ontstaat interesseert ze geen reet.

Een mierenkolonie zou zoiets nooit doen. Die hadden de als orthodoxe Jood verklede man gezamenlijk op hun ruggen genomen (en dat had dus door de tilcapaciteit van de mieren een hele dikke Jood kunnen zijn, Jack van Gelder bijvoorbeeld) en vlak voor de Koningin afgeleverd. Waarschijnlijk had de mierenkoningin hem dan opgegeten ofzo.

Dat opeten van de Jood was voor Koningin Beatrix misschien niet zo gepast geweest op dodenherdenking, maar dat ‘de mensen’ vanwege niks massaal over dranghekken gingen struikelen was dat ook niet.