Babynamen

Wat hebben Chin-bilegt, Davinneao, Gnaan en Eugoëhainsley nog meer gemeen dan dat ze een haast willekeurige verzameling van letters lijken te zijn? Juist. Het zijn jongensnamen. Althans, er zijn ouders die hun kind zo hebben genoemd. Ze prijken alle vier op de lijst alle jongensnamen 2008 die de Sociale Verzekeringsbank in 2009 publiceerde.

Wanneer je deze lijst bekijkt, valt het op dat ouders hun kinderen graag een zo opvallend mogelijke naam willen geven. Dat kleine Eugoëhainsley, die overigens pas in 3 HAVO in staat zal zijn z’n eigen naam foutloos te schrijven, dit een leven lang met zich mee moet dragen, lijkt van minder belang.

Onuitstaanbaar.nl vindt het juist daarom van groot belang vanaf heden elke dag een paar van die verschrikkelijke namen pontificaal op de site zetten (zie kalender). Misschien helpt het, en anders hebben we in elk geval wat te lachen. Hieronder volgt alvast een bloemlezing uit de hersenspinsels van ouders.

Want naast de ontelbare ouders die zomaar wat letters achter elkaar plakken, kun je een kind bijvoorbeeld ook prima naar een automerk noemen. Zo zijn er in 2008 twee Bentleys, een Buick en een Chrysler van de lopende band gerold. De geplaagde Amerikaanse auto-industrie was er naar verluidt zeer ingenomen mee. Nog schrijnender is de motorliefhebber die z’n kind op een wat meer subtiele wijze wou vernoemen naar z’n lievelingsmotor: Har-Lee.

Sporters zijn ook een grote inspiratiebron voor de ouders van 2008. Op zich niks mee, behalve als je niet kan kiezen. Daarom werd er, waarschijnlijk net na de wedstrijd Nederland-Frankrijk op het afgelopen EK, een Robin-Wesley geboren. Er waren ook nog ouders die hun inspiratie uit de achternaam van een sporter haalden. U zult wel denken, dan kruipen er in Friesland nu drie Kramertjes rond. Niets is minder waar. Het zijn vooral buitenlandse subtoppers die voor inspiratie zorgden: Barichello, Demichelis en Maniche (nota bene de Portugese voetballer die Oranje tot twee keer toe vroegtijdig naar huis schoot!). Voor Nederland doen in deze categorie Makaay en Numan een duit in het zakje.

Dan hebben we nog de namen die bij geboorte zo mooi lijken, maar zich later kunnen wreken. Pietertje is voor een baby van 3200 gram en 50 centimeter een prima naam, maar wanneer Pietertje later 130 kilo en 2 meter is, zal de douane-ambtenaar die z’n paspoort bekijkt een glimlach maar moeilijk kunnen onderdrukken. Hetzelfde lot zou Adonis beschoren kunnen zijn. Wanneer hij de pech heeft dat er zich een enorme wrat op z’n voorhoofd nestelt bijvoorbeeld.

Dan kun je je kind maar beter Human noemen; aan dat verwachtingspatroon valt beter te voldoen. Als er trouwens tegen het verwachtingspatroon in een jongen in plaats van een meisje wordt geboren, is de oplossing ook snel gevonden. Wilde je eerst je baby Willemijn noemen, maar beschikte hij ineens over een penis? Dan maak je er toch gewoon Willemijndert van.

Tot slot zijn er ook nog namen die zich eigenlijk meteen al wreken. Zo zijn er baby’s die dezelfde naam dragen als een ringdragende hobbit, een tekenfilmsneeuwman met sjaal en hoed en een overleden reclameleeuw. Respectievelijk Frodo, Boeli en Loeki. Asjemenou!      

Boeli of Bouli; een prima naam voor een sneeuwman, maar niet voor een kind.

12 reacties op “Babynamen”