Bijbal

Voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld. Het zou eigenlijk bijbal genoemd moeten worden. En dan voor de wedstrijd het volkslied zingen en met je hand op de bijbal zweren dat je alles geeft voor het vaderland.

Helaas wordt de belangrijkste bijzaak ter wereld in de regel gespeeld door, zichzelf de belangrijkste persoon ter wereld vindende, randfiguren. Deze figuren worden later trainer, hetgeen hen een uitstekend podium verschaft om tot in lengte van dagen hun onzin uit te kramen. Uitzonderingen daargelaten.

Voetbaltrainers worden in de regel benoemd door een bestuur waarin vaak mensen plaatshebben die in het verleden enige mate van kennis tentoongespreid hebben. Daardoor hebben zij deze erebaan gekregen. Zij stellen vervolgens iemand aan die, laten we het voorbeeld Koeman nog eens van stal halen, het tienvoudige verdient van de bestuursleden zonder daarvoor één grammaticaal correcte zin de ether in te slingeren. Sterker, niet eens het vermogen heeft om dit te doen mocht hij willen. En dit is niet erg, hij begrijpt het spelletje. Hij heeft kennis van bijbal.

Voetbal is een mooie sport. Robin van Persie praat als een Marokkaan maar streelt de bal zoals Rembrandt het doek (hier schud ik toch even een vrij waardeloze semafoor uit de mouw). Poepdom maar een genie op het veld.

Ik ben tot een conclusie gekomen. Om een fantastische voetballer te worden moet je uitsluitend met het spelletje bezig zijn. De bal is je enige vriend. Dit klinkt als een passie maar is eigenlijk droevig. Zelf ben ik ontzettend geïnteresseerd in ordners, je weet wel, die mappen in kantoren. Fijne dingen zijn dat. In het bijzonder de rode kunnen mijn goedkeuring in grote mate wegdragen. Toch merkte ik toen ik op mijn 14e me nog uitsluitend bezighield met ordners en zinnen uitsprak die in de lijn lagen van onderstaande;

Marc Overmars; “Bij AZ moeten ze de zure appel helemaal leegdrinken”.

Hans Kraaij Jr.;”Raymond Atteveld moet niet zo muggestiften”.

Nigel de Jong;”daar valt geen twijfel over mogelijk”.

…dat mensen me toch een soort mongool begonnen te vinden met mijn ordners. Vervang ordner door bal en de wereld ziet er heel anders uit. Je wordt op handen gedragen.

Hier is nog steeds niks mis mee. Echter deze jongens gaan nogal naast hun schoenen lopen. Af en toe zijn ze zelfs op een mening te betrappen. Moeten ze niet doen.

Er is hier sprake van een paradox. Juist de mensen die veel media-aandacht krijgen, een rolmodel zijn, of op zijn minst zouden moeten zijn kunnen zich de ‘luxe’ veroorloven om overal schijt aan, en nergens verstand van te hebben. Hele volkstammen SBS6-kijkers gaan zich vereenzelvigen met deze vedettes. Als één der vedettes (zo niet dé vedette)Yolanthe afpaalt in een parkeergarage dan word ik daar tot in lengte van dagen mee lastig gevallen. Waar bleef trouwens Balkenende’s commentaar hierop?  Het toeval wil dat ik me zelf door een giraffe heb laten pijpen, ook in een parkeergarage. Voorwaar een knappere prestatie dan die van kabouter Wesley. Er hingen camera’s dus ik ben gefilmd. Maar niks hoor, geen berichtje op MSN, geen belletje van Albert Verlinde. Totale stilte. Ook niet leuk voor de giraffe die er gebukt onder ging.  

Het kan geen toeval zijn dat juist die trainers die succes hebben vroeger niet uitsluitend in de bijbal geïnteresseerd waren. Van Gaal, zij het, op zijn zachts gezegd, een bijzonder figuur, heeft gewoon zijn diploma gehaald en voor de klas gestaan. Ook Foppe en Guus hebben een maatschappelijke carriére gehad. Co Adriaanse ook. Ron Jans was leraar Duits. Allemaal modale voetballers die als goede, welbespraakte trainers met een visie te boek staan.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Cruijff bijvoorbeeld. Bij hem vermoed ik dat het zijn geluk is geweest dat nooit iemand chocolade heeft kunnen maken van wat hij zei. Hij deed het leuk bij Barcelona maar had ook wel een hele aardige selectie tot zijn beschikking. Hetzelfde kunnen we zeggen van Rijkaard. Knap gedaan met een knappe selectie maar dit was toch ook de man die Sparta voor het eerst in haar bestaan de 1e divisie in kreeg.

Voor mijzelf is dit geschetste scenario erg hoopvol. Als er iemand een modale voetballer is dan ben ik het wel. Diploma heb ik ook. Uitgelezen kans om hoofdtrainer te worden. Kan ik eindelijk Harm van Veldhoven eens spreken.