De kerst halen

Voor een voetbaltrainer is er geen mooier moment dan de ochtend van 25 december. Tijdens het opeten van de kerststal of het opbouwen van de kerststol weet hij het zeker: hij heeft de kerst gehaald. Dat moet een magisch moment zijn in het leven van een trainer. Aan het begin van het seizoen is niets belangrijker dan de kerst te halen. Niet Messi, Van Persie of Sjaak Polak halen. Nee, de kerst halen, daar gaat het om.

Ik zie het ze het bij het kerstdiner al aan hun totaal ongeïnteresseerde vrouw uitleggen in dat typische trainerstaaltje van ze: “Ja goed, je maakt het jezelf toch heel lastig door de voorzitter in z’n bek te spugen, gelukkig dat er geen mie was, anders sta je toch met je mond vol bami. Uiteindelijk denk ik dat je toch verdiend mag blijven en nu is het zaak dat je na kerst stapjes gaat maken”. Z’n vrouw reageert alleen maar met een verveeld: “Jaja, Harm. Prima jongen. Zeg, kan ik zo je creditcard krijgen, ik moet morgen de hele meubelboulevard nog leeghalen met jouw geld. Daarom ben ik immers met je getrouwd”.

Er zijn natuurlijk ook trainers die de kerst niet halen. Trond Sollied was de eerste die eruit vloog. Bij Heerenveen waren ze z’n onverstaanbare gebrabbel na de wedstrijden helemaal zat. Een gek standpunt voor Friezen. Hij liet z’n spelers ook te vrij. Daar hadden ze wel een punt. Michael Dingsdag kun je het beste opsluiten achter vuistdikke tralies en de hele dag bananen voeren. Bij dat ene punt bleef het trouwens. Nog een reden voor z’n ontslag.

Toen bood Dwight Lodeweges van NEC opeens z’n ontslag aan. Dat is ook mooi. Zelf je ontslag aanbieden. Het is net zoiets als euthanasie. Je weet dat je eraan gaat maar om verder lijden te voorkomen, trek je zelf de stekker er maar uit. Als vervanger heeft NEC de scheelkijkende en immer pratende kalkoen Wiljan Vloet aangesteld. Hij is daarmee de enige kalkoen die een fijne kerst tegemoet gaat. Met z’n famillie kunnen we deze dagen ook alleen maar medelijden hebben. Wanneer wordt het nou eens eb in Vloet z’n hoofd?

Het belangrijkste slachtoffer onder de voetbaltrainers was Ronald Koeman. Hij werd ontslagen door het, vanwege het Schurk Deringa debacle, noodlijdende AZ. Op zich niet zo gek dat een noodlijdend bedrijf mensen afstoot. Het is alleen wel apart dat ze juist de persoon ontslaan die ze een afkoopsom van een miljoen euro moeten betalen. Nog vreemder is het dat ze daarna de grootste geldwolf van het noordelijk halfrond inhuren om het seizoen af te maken. Ze hadden beter die twee mongolen die altijd zo leuk met Willem van Hanegem op konden schieten hun congé kunnen geven. Dan red je het met twee triangels wel.

Rest mij nog iets over een trein en Ronald Koeman te schrijven. Wanneer je namelijk tegenwoordig iets over Ronald Koeman schrijft, ben je haast verplicht een cynische opmerking over een voorbijkomende trein te maken. Daarom wil ik jullie achterlaten met deze gedachte: Is het niet gek dat uitgerekend een man met de bijnaam Sneeuwvlokje deze dagen wordt gelinkt aan voorbijkomende treinen?

Één reactie op “De kerst halen”