Boer zoekt vrouw: hoe Annemarie een hulpje kiest

Wat mij betreft was het de dag van Annemarie in Boer zoekt vrouw. Wekenlang leerde ze de kijkers alles over kaas, terwijl er drie stagiairs op haar erf rondliepen – het is toch schitterend dat we sinds deze Boer zoekt vrouw in een land wonen met zestien miljoen bondscoaches én vijf miljoen potentiële kaasmakers. Maar nu kwam het moment dat ze één van die stagiairs een vast contract aan moest bieden, in de toekomst wellicht bezegeld door een ambtenaar van de burgerlijke stand, wel erg dichtbij. Om tot die keuze te komen had ze nog wat laatste opdrachten bedacht en voerde ze zelfs één op één gesprekken.

Het was ook de dag van Annemarie omdat zelfs bij de andere boeren haar invloed te merken was. Bij Gijsbert stond bijvoorbeeld een kaas ter grootte van een tractorband op de ontbijttafel. Het was weer eens wat anders dan dat gekke bruinachtige papje dat ik hem al weken naar binnen zie lepelen bij het ontbijt. Wat is dat voor gek papje? Het boerenleven kent vele geheimen voor mij.

Eén geheim is echter opgehelderd: welk meisje kiest Gijsbert. Hij koos voor Femke en maakte dat ongeveer op de volgende manier aan haar duidelijk: ‘Tja…uhh…ja…uhh…ik …uhh… wil geloof…uhh ik…uhh…kenbaar…uhh…maken…dat ik tja…uhh…voor jou kies…’ Een innige omhelzing tussen Femke en Gijsbert volgde. Nee, dat is niet waar. Ze bleven gewoon naast elkaar zitten op een houten plank. Elkaar een beetje aankijken. Gijsbert trok zelfs zijn broek niet uit om Femke eens stevig de hand te schudden. Een romanticus als Marcel had dat anders opgelost.

José, de andere dame van Gijsbert, had zijn keuze wel een beetje aan zien komen en wilde een goed gesprek met hem. En een goed gesprek werd het, vooral van de kant van Gijsbert. De bijdrage van José bleef beperkt tot 38 keer het woord ‘ja’ zeggen. Na dit ‘gesprek’ was ze opgelucht en pakte ze haar koffers. Gijsbert, Femke en Yvon Jaspers gingen over tot orde van de dag en nuttigden de avonddis, die overigens bestond uit één gehaktbal per persoon. Kazen ter grootte van een tractorband, gekke bruine papjes, één gehaktbal op een groot wit bord; de boeren houden er maar rare eetgewoontes op na.

Dat geldt niet voor Annemarie. Die houdt van pannenkoeken. Het was één van de opdrachten die ze had bedacht voor haar stagiairs: pannenkoeken bakken. Voor we Harrie en Adriaan beslag zagen verkrachten, hadden we ze echter al een aantal andere opdrachten zien uitvoeren. Zo moest Harrie met z’n blote handen strobalen opvangen, die met een noodgang vanaf de hooizolder naar beneden werden geflikkerd, en had Annemarie een ingenieus boodschappenspel uitgedacht.

Daarbij moesten Harrie en Adriaan per trekker afreizen naar een soort geheimzinnige ruimte met veel tl-verlichting, waar allemaal producten in schappen lagen. De taak aan Harrie en Adriaan om een aantal van die producten uit te kiezen. Dit bleek nog aardig ingewikkeld. Vooral Harrie bleek het niet onder de knie te hebben. Met name toen hij de, met veel pijn en moeite, uitgekozen producten op een lopende band diende te plaatsen werd het hem eventjes te veel. Gelukkig schoot Adriaan te hulp – ‘Eerst de zware spullen.’ Waarop Harrie wanhopig riep: ‘Maar die leggen allemaal onderop!’ Uiteindelijk is het allemaal toch nog goed gekomen.

Naast die opdrachten sprak Annemarie ook onder vier ogen met Harrie en Adriaan. Gesprekken die de kijker een aardig inzicht boden in de bedrijfseconomische perspectieven van een agrarisch bedrijf in de 21e eeuw, alsmede in de gehele agrarische sector. Tot praten over gevoelens en dergelijke kwam het echter niet. Wat Annemarie precies in een man zoekt, weten we nog steeds niet. Even leek het erop dat ze hier bij het pannenkoeken eten een uitspraak over deed: ze zocht er eentje met inhoud.

Het bleek over een pannenkoek te gaan.

Volgende week zal ze op basis van de opdrachten en gesprekken in deze uitzending toch echt iemand moeten kiezen. Ik voorspel dat ze op de hooizolder twee uur lang over een stuk kaas gaat zitten wrijven en dan opeens uitroept: ‘HARRIE!’ We zullen zien.

Wij hebben ook een opdracht voor u: volg ons op Twitter!

Lees hier eerdere analyses van Boer zoekt vrouw: Emoties tussen de geitenHet bedrogKaas en de tractorconfessions van gekke Marcel, Eten en de onderbroek, De wc, het petje en de …hhhjaa van Johannes, Het gedicht en Boer zoekt vrouw kijken met je moeder

5 reacties op “Boer zoekt vrouw: hoe Annemarie een hulpje kiest”