Boer zoekt vrouw: emoties tussen de geiten

Bij een datingshow ligt altijd het gevaar op de loer dat er emoties in het spel komen. Op een boerderij lopen vaak dieren rond. Twee waarheden als een koe. Of twee koeien, ik weet niet hoe je dat dan precies zegt. In ieder geval zorgt een combinatie van die twee waarheden ervoor dat iemand huilend, omringd door honderden geiten, z’n moeder gaat zit te bellen. Een mooi beeld. Dat was boer Frank, maar sowieso zat deze aflevering van Boer zoekt vrouw vol emoties.

Tuurlijk, er waren ook gewoon de gebruikelijke vrij wonderlijke taferelen. Boer Gijsbert die een halve koe in de open haard gooide, om maar eens wat te noemen. Of Yvon Jaspers, die opeens in beeld verscheen met het malle petje dat boer Marcel enkele afleveringen geleden nog op z’n kruin droeg.

Het leukste vond ik echter het verjaardagsfeestje dat Annemarie voor Adriaantje had georganiseerd. Slingers, ballonnen, alles werd uit de kast gehaald. Op een gegeven moment zaten ze zelfs lasagne, uiteraard gegratineerd met twee kilo kaas, te eten en ranja te drinken. Een kinderfeestje. Het moment dat clown Bassie ten tonele verscheen en een taart (vermoedelijk cheesecake) in het gezicht van Adriaantje zou gooien, kwam steeds dichterbij. Helaas, het kwam er net niet van.

Het was namelijk tijd voor emoties. Bijna bij iedere boer viel er wel iets te janken. Marita, die ook al het malle petje van boer Marcel op haar hoofd had gezet, kon het maar moeilijk verkroppen dat het aardappelsorteren middenin een zuidwesterstorm plaats moest vinden. Marcel snapte daar weinig van, normaal staat-ie bij zulk weer altijd alleen in z’n onderbroek te werken. Ach, Marcel doet het liefst alles enkel in z’n onderbroek, maar daar weten wij, de kijkers, helaas en toch ook gelukkig alles van.

Vergeleken bij wat er op de andere boerderijen gebeurde, was dit aardappelsorteerleed natuurlijk klein leed. Boer Richard zag na een paar pijnlijke stiltes z’n vrouwen één voor één de deur uitlopen. Geen fout knipoogje of oubollige versiertruc kon daar nog wat aan doen. Hij onderging het bijna zwijgend op de bank, af en toe nog iets mompelend dat ‘we’ het helemaal verklooid hadden. Richard is schijnbaar een King Richard, die gebruik mag maken van de pluralis majestatis.

Tussen de geiten van boer Frank was het al helemaal een tranendal. Eerst kreeg een meisje van hem het te kwaad, daarna barstte Frank zelf in huilen uit. Tussen de geiten. Een beeld waarmee je de mensen die niet naar Boer zoekt vrouw kijken mee om de oren kan slaan. Iemand die tussen de geiten een potje staat te janken omdat hij niet kan kiezen tussen twee meisjes. Dat is Boer zoekt vrouw.

Het verleidde hem, daar staand tussen de geiten, tot de mooiste zin die ooit is uitgesproken:‘De geiten kunnen mij geen antwoord geven.’ Boerenpoëzie, en bovendien nog waar ook. Zolang er geen meisjes zijn die Méééhéhéhé heten, heb je aan een geit niets als Love Doctor. Heel wat anders dan Adriaan, die ook in een geitenstal stond en tegen Annemarie zei: ‘Je hijgt als een oude merrie.’ Misschien minder gevoelig, maar ook een rake typering.

Dat kon Annemarie nog wel hebben, maar toen er later op de dag iets misging bij het produceren van een stuk kaas, brak ook zij. U kent deze beelden niet; de redactie vond ze te schokkend om uit te zenden. Maar Annemarie heeft dus drie uur, het mislukte stuk kaas innig omhelzend, liggen janken in de bak waar normaal de melk in gestremd wordt. In plaats daarvan keek u naar het Nationale Songfestival. Ook ik deed dat.

Het bracht me op een idee voor Frank: misschien kan Vader Abraham volgende week ook wel met kop of munt bepalen welk meisje er bij hem mag blijven. Ik zie het voor me, Vader Abraham die een muntje omhoog gooit in de stal, terwijl drie geiten z’n baard en bolhoed aan gort knagen. Misschien nog wel een mooier beeld dan een huilende boer tussen z’n geiten.

Al u ons niet volgt op Twitter gaan wij huilen!

Lees hier eerdere analyses van Boer zoekt vrouw: Het bedrogKaas en de tractorconfessions van gekke Marcel, Eten en de onderbroek, De wc, het petje en de …hhhjaa van Johannes, Het gedicht en Boer zoekt vrouw kijken met je moeder

4 reacties op “Boer zoekt vrouw: emoties tussen de geiten”