Laaghangende broeken

In Engeland wilde men een 18-jarige jongen die, naast delinquent, ook nog eens drugsgebruiker was een verbod opleggen z’n broek voortaan nog zo laag te dragen. Hij zou de broek, in combinatie met een vest met capuchon intimiderend gedragen hebben. De rechter verbood dit verbod uiteindelijk. Terecht natuurlijk.

Intimidatie zit maar al te vaak in het hoofd van degene die zich geïntimideerd voelt. Behalve bij Anton Geesink natuurlijk; die werd wel degelijk heel vaak echt geintimimiteerd. Nee, wat mij en de rechter betreft draagt iedereen lekker wat hij of zij wil. Ik wil echter wel het recht hebben om er hartelijk om te lachen, want het is natuurlijk geen gezicht. Laaghangende broeken zijn dus eigenlijk net ligfietsen.

In Nederland zijn de laaghangende broeken sinds een tijdje ook niet meer weg te denken uit  het straatbeeld. Een verbod hoeft van mij dus niet; al zou een bord met een pictogram dat, naast dat het gewag maakt van het feit dat honden een riem om moeten, ook duidelijk maakt dat puberende jongetjes een riem moeten dragen wel mooi zijn.

Wanneer ik die jongetjes nu in de stad tegen het lijf loop roep ik altijd heel hard: ‘Rieeeem, Rrrrrrrrrrrrrrrriem, Rieieieieiem!’ En dan kijken ze mij dus gek aan. Alsof ik degene ben die met z’n broek op de knieën loopt. Ok, ik loop midden op straat heel hard te schreeuwen, maar dat mag toch best? Zolang er maar geen dodenherdenking aan de gang is.

De laaghangende broeken worden tegenwoordig niet meer uitsluitend door hippe rapnegers gedragen; ook pukkelige pubertjes uit Grijpskerk of Budel lopen ineens in een veel te grote broek rond. Zelf vind ik die het grappigst.

Bij een stoere grote boze stoere neger met een broek op z’n knieën denk ik toch vaak: ‘Zo…, dat is een stoere grote boze neger, die daar z’n broek op z’n knieën heeft hangen’, terwijl ik bij het pukkelige jochie uit Budel die op tv heeft gezien dat hij met z’n broek op z’n knieën moet rond gaan lopen juist meer iets denk als: ‘Hahahahahaha, dat is een pukkelig jochie uit Budel die op tv heeft gezien dat hij met z’n broek op z’n knieën rond moet gaan lopen’. Dat is toch een verschil. Snapt u?

Beiden groepen dragen hun broek zo laag omdat ze graag hun onderbroek willen laten zien. Waar ze zich vroeger kapot schaamden om in hun ondergoed te moeten gymmen, laten ze nu hun kleurige onderbroek met gekke motiefjes maar al te graag zien aan de vrouwtjes.  

Die kleurige onderbroeken met een gek motiefje zijn vaak ontworpen door een oud tennisser die er zelf doorgaans zo bij liep: klik. Laat dat plaatje één keer snel zien aan de figuren die hun broek op hun knieën dragen en ze trekken hem meteen tot over hun oren omhoog. Dan is dat opeens weer mode.

5 reacties op “Laaghangende broeken”