Ligfietsen

Liggen, een houding die mensen voornamelijk aannemen wanneer ze gaan slapen of op een andere manier tot rust willen komen. In een ligstoel bijvoorbeeld. Bij uitstek een voorwerp dat er voor gemaakt is om in te gaan liggen. Zo’n ding ligt dan ook heel fijn. Dat gaat niet op voor elk voorwerp waar je ‘lig’ voor zet. Daar is de ligfiets dan weer een goed voorbeeld van.

U weet wel, dat zijn van die fietsen die je in de auto heel moeilijk kan zien wanneer je rechtsaf slaat, maar toch nog veel te weinig omver worden gereden. Mensen die er op rijden hebben zichzelf voorgenomen om altijd te zeggen dat het van die handige dingen zijn. Wij, de niet-ligfietsers, weten wel beter. Het zijn ondingen.

Stiekem weten ligfietsers dat ook wel. De zogenaamd ontspannen houding die ze aannemen verraadt dat. Het is zo’n houding van: kijk mij eens genieten op m’n gekke fiets die eigenlijk helemaal niet zo lekker zit….uhh…ligt. Ze voelen zich ver boven de andere fietsers verheven. Vreemd, want die andere fietsers kijken juist op hen neer. Letterlijk en figuurlijk.

Ik kan altijd maar moeilijk m’n lachen inhouden wanneer ik zo’n proestende ligfietser in wielerkleding en met helm – dat hebben ze altijd aan en op – achter de uitlaat van een ronkende auto zie wachten voor het stoplicht. Het is precies wat de ligfietsers verdienen: een flinke portie rook van een 36 jaar oude Buick zonder katalysator midden in hun gezicht.

Ze beweren bij hoog en bij laag – vooral bij laag trouwens – dat hun fiets sneller is dan een gewone fiets. Althans dat hoor ik ze weleens zeggen daar beneden, wanneer ik per ongeluk en ongemerkt naast zo’n mafkees blijk te fietsen. Voor ik dan kan reageren met: ‘O ja, en waarom heb ik Alberto Contador of Lance Armstrong dan nog nooit op een ligfiets de Alpe d’Huez zien beklimmen?’ liggen ze vaak alweer in de sloot te spartelen omdat zo’n ligfiets toch wel moeilijk te besturen is. Verschrikkelijk.

Daarom zou ik u willen vragen eens een keer het gaspedaal in te drukken wanneer u de volgende keer voor een rood licht staat te wachten. Wie weet staat er wel zo’n onuitstaanbare ligfiets met dito bestuurder achter u.