Interviewers

Vroeger was interviewen een vak. Ischa Meijer verstond dit vak als geen ander. Adriaan van Dis kon het op gezette tijden ook. Tegenwoordig heb je Clairy Polak, van Nieuwkerk en …. vooruit, Pauw en Witteman. Een goed interview is een genot om naar te kijken en luisteren. Goede interviews zijn, net als goede interviewers, dun gezaaid.

Slechte interviewers daarentegen….., het is een trend om als interviewer geen vraag meer te stellen. Daarvoor in de plaats is de mening van de interviewer gekomen. De geïnterviewde, van oudsher de belangrijkste figuur in een interview is daarmee tot rekwisiet verworden. Af en toe springt een rekwisiet weleens uit zijn velletje om de enorme domheid van het journaille. Ik bedoel inderdaad van Gaal. Dit is vaak lollig en creëert leuke televisie.

Barbara Barend, kind van Frits en daarmee vervloekt, is toch wel het slechtste dat we de laatste jaren op televisie gezien hebben. Haar stijl van interviewen ziet er als volgt uit.

“Ja Johan, de eerste helft was voor Ajax, de tweede voor Heracles. Dit kwam door slim wisselen van de Heraclescoach waardoor er op de valreep nog een punt kon worden meegenomen”.

Op dit moment verwisselt de microfoon van mond en houdt zich op onder de neus van een verbouwereerde Johan Derksen (ja, dat bestaat) die dan slechts ja, of misschien nee kan zeggen. Dit herhaalt zich totdat Derksen uit zijn vel springt of het voor gezien houdt. Als Derksen je een slechte interviewer/presentator vindt dan berg je maar. Dat aangaande heeft Barbara het nog lang volgehouden bij Voetbal Insite.

Nee dan Humberto. Zelden werd er iemand kundiger gewipt dan Humberto. Wipper was opnieuw Derksen. Grote winnaar het Nederlandse publiek. Humberto’s Stijl ziet er als volgt uit:

Goedenavud, nou nou, dat was me een competitieronde wel zeg hoor, dames en heren. Nou. Met heel veel goals en doelpunten. Er werd op los gescoord dat het geen weerga meer kende die het niet had. Zoals we nog niet eerder gezien hebben. Er werd wel volop gescoord. Laten we maar eens even naar de beelden kijken om te kijken wat er is gebeurd. Of niet Johan?

U begrijpt dat Derksen weinig geduld met dit soort figuren heeft, en terecht. Eindelijk is die onuitstaanbare Humberto in een marginale rol gemanoeuvreerd. Hoe deze knuppel ooit carriere heeft kunnen maken op de wijze zoals hij dat gedaan heeft zal tot in lengte van dagen een raadsel blijven. Wat mij betreft het 8e wereldwonder. Ik acht Hilbrand Nawijn een capabelere minister-president dan ik Humberto presentator acht. Laten we hopen dat Humberto zich lekker op zijn kledinglijn stort en ’s avuds het groene boekje er nog eens op naslaat.

Tot slot moeten we Hans Kraaij jr. noemen. Anchorman van SBS, verwaaide vlag op gezonken modderschip. Zijn interviewstijl is op zijn minst bondig. Ziet er als volgt uit:

Hans: “Ruud, Welles”

Ruud: “Nietes, Hans”

Hans: “Welles”

Ruud: “Nietes”

Hans: “Welles”

Ruud: “Nietes”

Hans: “Welles”

Ruud: “Nietes”

Hans: “Welles”

Ruud: “Nietes”

Hans: “Dank je Welles”

Ruud: “Nietes Probleem”

 Met het WK voor de boeg maak ik me toch een beetje zorgen om de interviews omtrent de wedstrijden. Niet in het minst omdat de geïnterviewden mannen als Ooijer betreft. Graag wil ik van Nieuwkerk oproepen om een bijbaan te nemen van 11 juni tot en met 11 juli.

9 reacties op “Interviewers”