De afglij-ranglijst voor Bekende Nederlanders

Bekende Nederlanders zijn niet zelden bekend om één prestatie, één kunstje of puur toeval. Zo had niemand buiten de Anton Geesink-straat van Anton Geesink gehoord als hij in 1964 door die Japanner op zijn rug was gegooid en leidde de moord op Pim Fortuyn tot het ‘Bekende Nederlanderschap’ van vliegtuigspotter annex defensievoorlichter Mat Herben.

Sommige Nederlanders hebben ‘fifteen minutes of fame’ gehad en stappen gracieus terug in de anonimiteit, anderen blijven jaren in beeld door hele andere dingen te doen dan datgene waarmee ze bekend zijn geworden. Zo is het meedoen aan ‘Sterren doen iets op het IJs’, ‘Sterren maken ruzie in de rimboe’ of ‘Sterren skieën naar de Noordpool’ een garantie om het Bekende Nederlanderschap met een aantal maanden te verlengen. Over het algemeen wordt het niveau van de programma’s waaraan ‘Bekende Nederlanders die niets anders doen dan Bekende Nederlander proberen te blijven’ echter steeds lager.

Ik heb de verschillende niveau’s eens op een rij gezet, als service naar al deze hardwerkende mensen. Kijk goed waar je nu staat Kim Feenstra, Dries Roelvink en Fatima Moreira de Melo, dan weet je meteen of je volgend jaar rond deze tijd met Johan Cruijff in een telefoonpanel de negertjes in Afrika helpt of in een door de Keukenkampioen gesponsord programma een mooie ossenhaas staat te verneuken met Froukje de Both en Tim Akkerman (de ex-zanger van dat groepje dat rockband speelt).

Onderstaand van A tot G programma’s / personen die de status behorende bij de letter belichamen.

A) Dit was het nieuws (was, dus dat gaat niet meer gebeuren) of Villa Felderhof (schilderen, bikken en zuipen met een man met een hoed).

B) 24 uur met… (Wilfried de Jong zaagt maar door over je moeilijke jeugd) of Wie is de Mol (de eerste seizoenen met Bekende Nederlanders dan, nu is ‘Wie kent de Mol’ misschien een betere titel).

C) Life & Cooking (of hoe dat programma met die twee van Telekids ook maar heet. Als je uit Volendam komt of knuffelhomo bent is het verplicht hier om de week te verschijnen) of Ranking the Stars (het meest recente seizoen dan, waarin je naast Kathleen van K3 en de onuitstaanbare Maarten van der Weijden moet gaan uitleggen waarom je denkt dat jij voor de eerste vier seizoenen niet bent gevraagd).

D) Alle titels ‘met Sterren’ (behalve natuurlijk degenen die in een rimboe of een noordpool worden opgenomen, als D-artiest heb je een dak boven je hoofd terwijl je jezelf voor lul zet) of een zaterdagavondprogramma op RTL-4 (Ik hou van Holland, denkt Nederland dat ook Jack Spijkerman het gif van die Oekraïnse president binnen heeft gekregen)

E) Camping-tv (BNer gaat naar een verschrikkelijke camping in Zuid-Frankrijk om te ‘raften’ in de Ardeche) of gast in ‘Gek op Wielen’ (je wordt door Bavo Galema in een Kia of een Skoda rondgereden, Bavo vertelt ondertussen dat de auto ‘lekker pittig schakelt’).

F) Verkoop-tv (vakantiehuisjes, bowlingcentra, kijk op zondagmiddag maar eens naar SBS-6) of Tarot-kaarten lezen (voormalig Call-tv waarin nu mensen worden belazerd door ze zonder uitzondering betere tijden te beloven).

G) Alles waarin gepokerd moet worden, of waarin Hilbrand Nawijn participeert (uitleg is in dit geval meer dan overbodig).

Ik hoop dat ik getalenteerde Bekende Nederlanders als Jeroen Smits (Moppentoppers) en Martijn van den Bergh (Call-tv achtige dingen, rattengate) hiermee goed zicht heb kunnen geven op hun toekomst. De laatste is in ieder geval weer één ‘hit’ op zijn wanhopig hippe website rijker.

10 reacties op “De afglij-ranglijst voor Bekende Nederlanders”