Frits Barend

Frits Barend, het blijft een luizig mannetje. Zelfs tijdens een herdenking voor 102.000 slachtoffers van de Holocaust probeert hij nog de aandacht op zich te vestigen. Het droevige hieraan: hij heeft het zelf niet eens door. Liefst zou Frits alle 102.000 namen zelf hebben voorgelezen, en passant een vermelding in het Guinness Book of Records verdienend. Hij zou er maar zo een paar bij kunnen hebben verzonnen om aan het woord te blijven.

Frits mocht de rij namen afsluiten. Niet omdat hij daarvoor de meest aangewezen man is, mensen die de oorlog overleefd hebben komen wat mij betreft eerder in aanmerking, maar omdat hij nu eenmaal malle Fritsie is die zich een weg naar Westerbork gelobbyd heeft. Voor de meeste Joden een plek om met angst en beven naar af te reizen, voor Frits een mooie kans om nog eens ‘in the picture’ te staan.

Frits vond het jammer dat het niet kouder was. Het was in Auschwitz ook zo koud namelijk, dat was mooi geweest als het net zo koud was. Dan had je een beetje het nostalgische gevoel van toen gehad. Inderdaad Frits, was fantastisch geweest. Nog mooier zou het zijn als je als volwassen man dan ook 35 kilo zou wegen. Fijn linnen streepjespak aan en vanuit de bosjes beschoten worden door laffe Duitsers. Tenslotte zo met de trein naar Bergen Belsen. Je kan een boel zeggen over Frits maar gevoel voor historie heeft ‘ie wel.

Volgens deze website  heeft Frits de oorlog overleefd door in Oudega onder te duiken. Het wonderlijke hieraan is dat Frits Barend pas in 1947 het licht zag (letterlijk dan, figuurlijk is het wachten er nog steeds op). Frits kennende zal hij de feiten wel een beetje verdraaid hebben om zijn punt te maken. Als geen ander weet hij van een drol een chocoladeletter te maken. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat hij goed doorvoed de oorlog is uitgekomen. Zelf heb ik op wonderbaarlijke wijze de Vietnam-oorlog overleefd door me tussen 1985 en 1987 in Hindeloopen op te houden mezelf voedend met bokkepootjes, dus ik begrijp Frits.

Dat Frits een onuitstaanbare lul is staat als een paal. Frits kennende zal hij me wel een antisemiet vinden. Ben ik niet. Ik ben een anti-Frits. Daarvan zijn er meer: klik.