Voetbaltrainers en metaforen

Nog niet zo lang geleden zag ik Ronald Koeman achter een tafeltje zitten bij een persconferentie. Hij vertelde over z’n team en begon aan een metafoor. Dat ging ongeveer zo:

‘Ik verwijs wel eens naar dat we met z’n allen in een auto zitten en we rijden een kruispunt over en niemand denkt. We gaan met z’n allen er overheen. Nou ja, en anderhalf jaar later werd dat anders. Spelers ontwikkelen zich, spelers worden international. Dat kruispunt is wat drukker geworden. Van links en rechts hebben we tegengas en tegenwind. De één trapt op de rem, dat-ie dat vorig jaar niet deed. Dus het is allemaal moeilijker.’

‘Die tegenwind moet je juist zien te gebruiken om je zeilen de lucht te geven en niet vice versa. Dat is de kunst. Het roer de juiste draai geven zodat je weer land ziet in plaats van water. Of een eiland. Het is aanmeren of doorzeilen.  Dat durven de jongens of dat durven ze niet. Vangen ze die wind of pakken ze toch die buitenboordmotor? Beide kan niet. En dat gebeurt soms wel. Dan geef je dus te makkelijk kools weg.’

Heerlijk, een voetbaltrainer die verdwaalt in een metafoor. En het mooie is: Ronald Koeman was niet de eerste. En ook zeker niet de laatste.

P.S. Het eerste deel sprak Koetje letterlijk uit. Het tweede net niet, maar dat ook had zo gekund. Hier de bewegende beelden.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.