Wereldwijd onderhandelakkoord gesloten

Meer dan 170 landen hebben in het Zwitserse Genève het eerste wereldwijde onderhandelakkoord gesloten. Het akkoord houdt in dat de landen, waaronder Nederland, nu vrij met elkaar kunnen onderhandelen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans spreekt van een doorbraak. ‘We hebben hier jarenlang met elkaar over gepraat. Dat het akkoord er nu ligt, is fantastisch! Het biedt enorme kansen voor ons. We kunnen nu gaan onderhandelen met landen waar we dat nog nooit mee deden, over alle denkbare onderwerpen. ‘

Timmermans zegt al door enkele landen te zijn benaderd om te onderhandelen. ‘De Minister van Buitenlandse Zaken van Kirgizië belde me bijvoorbeeld net nog om onderhandelingen te beginnen. Hij wil dat wij de Noordoostpolder gaan ontpolderen. In ruil daarvoor hebben de Kirgiziërs al aangeboden geen tolvignet voor buitenlanders in te voeren op hun wegen. Zo’n telefoontje was voor dit akkoord totaal ondenkbaar.’

Deskundigen op het gebied van internationale betrekkingen zijn sceptischer over het akkoord. ‘Dit onderhandelakkoord is een slap compromis. Daar schieten we niks mee op’, aldus Rob de Wijk.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.