Al Qaida legt zich toe op straattheater

Op de website liveleak.com is een videoboodschap van Al Qaida-voorman Ayman al-Zawahiri opgedoken waarin hij bekend maakt dat de terreurorganisatie zich in het vervolg gaat toeleggen op straattheater.

Al-Zawahiri, die in de video een horizontaal zwart-wit gestreept shirt met bretels draagt en helemaal wit is geschminkt, mimede vanuit een imaginaire glazen constructie dat ‘iedere ongelovige ziel en afvallige moslim aan het kromzwaard van overdreven gezichtsexpressies en bolhoedjes zal worden geregen’.

In de video zijn ook beelden te zien van honderden jonge moslims die onder het geluid van een one-man band gedisciplineerd hondjes van ballonnen vouwen en jongleren met grote kegels. Vermoedelijk zijn de beelden geschoten op een trainingskamp in een onherbergzaam deel van Afghanistan, waar de jongeren worden klaargestoomd als straatartiest.

Terrorisme-expert Rob de Wijk snapt de strategiewijziging van Al Qaida wel. ‘Bij een bomaanslag zijn de meeste slachtoffers meteen dood, terwijl mensen bij straattheater lijdzaam moeten toezien hoe ze omsingeld worden door een groepje mannen dat net doet alsof ze uitglijden over een bananenschil. Dat boezemt veel meer angst in. Je bent nergens meer veilig. Op iedere straathoek schuilt gevaar.’

De oproep van Al-Zawahiri lijkt nu al gestalte te krijgen. Op het Tahrirplein in Cairo stonden vanochtend opeens drie levende standbeelden en het Nederlandse kinderprogramma Sesamstraat zou al enige tijd gebukt gaan onder een mimespeler met een Noord-Afrikaans uiterlijk. Meneer Aart heeft inmiddels persoonsbeveiliging.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

60 reacties op “Al Qaida legt zich toe op straattheater”