De debilisering van Studio Sport

Je zou denken dat met het vertrek van Humberto Tan in 2005 een goede weg werd ingezet. Dat klopte ook wel een beetje. Henry Schut en Jeroen Stomphorst kwamen, twee prima presentatoren die niet de drang hebben hun kijkers als kleine kindertjes te behandelen.

Maar hoe kon het dan afgelopen zondagavond even voor half acht zo misgaan? Voorafgaand aan de samenvatting van de wedstrijd tussen FC Twente en FC Utrecht liet Studio Sport een filmpje zien waarbij het kinderachtige gebabbel van Humberto Tan een filosofische verhandeling met antwoorden op alle existentiële vraagstukken lijkt.

Het zat zo: omdat de trainer van FC Twente, Michel Jansen, eigenlijk niet de trainer is van FC Twente, maar een stroman, of marionet – onthoud die twee termen – van Alfred Schreuder, had iemand bij de NOS-koffieautomaat iets bedacht. Een idee dat normaal gesproken met een beleefde glimlach van de andere koffiedrinkers was verdampt in het aroma van gemalen koffiebonen.

Nu was het om onverklaarbare redenen anders gelopen en moesten de bijna tweeënhalf miljoen kijkers zondagavond een minuut of twee kijken naar allerhande stromannen en marionetten uit de rijke tekenfilmgeschiedenis die onze planeet rijk is. De beelden waren als klap op de vuurpijl ook nog eens voorzien van schijtlollig commentaar door een voice-over die klonk alsof hij het beste filmpje becommentarieerde dat 62 jaar Nederlandse televisie had voortgebracht.

Pinokkio, één van de marionetten en stromannen die in het filmpje zo bruut misbruikt werden, had een neus van drie meter tachtig gekregen als hij de volgende zinnen had moeten uitspreken: ‘Goh, mensen van Studio Sport, wat een grappig en informatief filmpje hebben jullie in elkaar gedraaid. En het ging ook helemaal niet ten koste van beelden van voetballende mensen.’

Ik weet het, de eredivisie wordt vaak bestempeld als de Mickey Mouse-league en de spelers die er actief in zijn, zijn soms nog maar net uit de luiers, maar is dat dan gelijk ook een reden om er op zo’n kinderachtige manier verslag van te doen? Op deze manier kan ik niet wachten tot de samenvattingen bij FOX te zien zijn. Het bord op schoot met een reclame over Schimpie het voetschimmelmannetje is beter te pruimen dan de ‘lollige’ filmpjes van de NOS.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

7 reacties op “De debilisering van Studio Sport”