De Onuitstaanbaar Zomercolumn – Een Zomercolumn schrijven

In navolging van de NOS komt ook dit zeer invloedrijke weblog met een zomercolumn. Onze verslaggever Jaap Stobbe houdt ons deze zomer op ludieke wijze op de hoogte van de wereld waarin hij leeft. Deze keer heeft Jaap het over het schrijven van een Zomercolumn.

Mensen op straat klampen mij wel eens aan en vragen dan of ik een euro voor het slaaphuis heb. ‘Nee’, zeg ik dan, waarna ik ze begin uit te leggen hoe het schrijven van een Zomercolumn in z’n werk gaat.

Ik vertel dan dat ik eerst altijd op zoek ga naar een onderwerp. Dat kan van alles zijn, zoals jullie vorige week ook wel gemerkt hebben, toen ik over poepen schreef. Als ik eenmaal een onderwerp heb bedacht, ga ik op zoek naar een leuke invalshoek. Bij deze column is die bijvoorbeeld 45 graden – u moest eens weten hoe ik hier achter mijn laptop zit (hahaha).

Vervolgens vertel ik dat het na het vinden van de juiste invalshoek vaak alweer tijd is om de Zomercolumn af te sluiten met een kwinkslag. Op dat moment pak ik een pak van dat spul uit m’n tas, open het floeperdje (zo noem ik dat) en gooi zo de inhoud van het pak over degene heen die mij op straat aanklampte en vroeg of ik een euro voor het slaaphuis had. Daarna loop ik nonchalant richting een beveiligingscamera, waar ik guitig inkijk. Meestal word ik niet gearresteerd.

Zo gaat het dus in z’n werk, het schrijven van een Zomercolumn. Ik hoop dat u het kijkje in de keuken van de Zomercolumnist – waar altijd een pak kwinkslag in de kast staat – een beetje kon waarderen (als dit een videocolumn was, zou ik nu ook weer guitig in de camera kijken).

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom.