Technisch hart (Wim Jonk, waar ben je?)

Ajax-aanvoerder Siem de Jong stond afgelopen zondag met een grote, glimmende schaal in z’n handen en ik was in verwarring. Niet omdat Ajax kampioen was, maar omdat ik aan het technisch hart moest denken. Ik vond het ingewikkeld.

Want wat zijn Siem de Jong en de andere spelers als er een technisch hart is? Bloed? Aders? Ik weet het niet. Frank de Boer is een alvleesklier. Dat is niet zo ingewikkeld. Je ziet een foto van Frank de Boer, met frons in het voorhoofd, en denkt: alvleesklier. Assistent Hennie Spijkerman is het hele seizoen bij Frank in de buurt, en is dus een twaalfvingerige darm.

En als er een technisch hart is, dan is Marc Overmars is het grote hoofd van Ajax. Ook duidelijk. Maar ja, dan toch weer verwarring. Wat is Edwin van der Sar dan? Is hij de oren van Ajax? Moeilijk.

Buiten deze anatomische twijfels rond het organisatiemodel van de landskampioen moest ik ook denken aan degene die vermoedelijk de linkerkamer van het technisch hart is en van wie we maar niks horen. De rechterkamer van het hart is tevens rechterhand en zat dus het hele seizoen in een grote autostoel in beeld naast de alvleesklier. Maar waar is Wim Jonk?

Wim Jonk, in mijn herinnering was hij samen met Jaap Stam de beste Piet Bambergen die Harry Vermeegen ooit had. Om te kijken of dat beeld echt klopte, zocht ik op YouTube een oude aflevering van De Regenjas op. Harry ging langs in Sheffield, waar Wim op dat moment bij de plaatselijke Wednesday speelde.

Het beeld dat ik in mijn hoofd had, klopte als een bus. Als Harry helemaal in extase was, dan zei Wim: ‘Rustig, Har’ – Wim zei Har tegen Harry. Als Harry in de kleedkamer van Wim rondliep en met een half vraagteken achter zijn woorden ‘Dit is jouw plekkie..’ zei, dan sprak Wim stellig: ‘Dit is mijn plekkie.’ Wim maakte zelfs de zinnen van Harry af. Harry: ‘Als je er internationaal bij wil horen, dan moet je een…’ Wim: ‘..sleutelhanger zijn.’ Aan het einde van het filmpje draagt Wim een gedicht voor, want Wim houdt van dichten.

Het zou nog beter met Ajax gaan als Wim meer in beeld was. Nu zit hij de hele dag eenzaam te dichten in z’n kantoortje. ‘Ik ben een half technisch hart/dat is toch wel apart.’

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=PoFgzGNAgTI

10 reacties op “Technisch hart (Wim Jonk, waar ben je?)”