De ui van het jaar

Op verzoek van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland en het Platform Nederlandse Uientelers organiseerde DHV Plant onlangs de verkiezing Mooiste Bewaaarui 2013. DHV Plant is naar eigen zeggen ‘een toonaangevende en onafhankelijke advies- en onderzoekspartner voor de plantaardige sectoren’, dus daar kun je het organiseren van zo’n verkiezing wel aan overlaten.

Toch was het vast even schrikken voor degene die bij DHV Plant de telefoon opnam toen er een vertegenwoordiger van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland en het Platform Nederlandse Uientelers belde met het verzoek de verkiezing Mooiste Bewaarui 2013 te organiseren: wáár houden we zo’n verkiezing in vredesnaam?

In Dronten natuurlijk. Dronten ademt één en al ui. Zeg je ’ui’ dan denk je aan Dronten, en vice versa. Waar je bij de gedachte aan Parijs een Eiffeltoren voor je ziet, daar tekenen zich in je hoofd bij het horen van de naam ‘Dronten’ direct de contouren van een ui af. De mannen in Dronten hebben allemaal een balzak in de vorm van een ui. Ui en Dronten, het is bijna synoniem. Er zijn verhalen bekend van mensen die eigenlijk een uitje voor in de spaghettisaus wilden snipperen, maar uiteindelijk met slechts een ui voor hun edele delen op het dorpsplein van Dronten belandden.

Dus verzamelden alle uienliefhebbers van Noord- en Centraal Nederland zich afgelopen woensdag als vanzelfsprekend in cultureel centrum De Meerpaal in Dronten. En toen begon het pas echt. De Mooiste Bewaarui van 2013 – die de uientelers overigens niet erg lang hoefden te bewaren, want het is immers nog maar januari.

Het kiezen van de mooiste artisjok of mango van een bepaald jaar is eenvoudig. Je ziet eigenlijk gelijk welke de mooiste is. Maar bij een ui ligt dat anders. Op het eerste oog lijken die allemaal op elkaar. Je moet ze echt allemaal voelen. Eén worden met de ui. En dan ineens overkomt het je. Een welhaast spirituele ervaring, vaak net als je even over koetjes en kalfjes staat te babbelen met een andere uienliefhebber: verdomd, die ene ui, die daar zo mooi tussen alle andere uien ligt en het licht van de tl-buizen prachtig weerkaatst, dat is ‘m!

De meeste juryleden hadden zo’n ui-ervaring bij de ui van René van Dries uit Nagele, want zijn ui werd dit jaar ui van het jaar. In Dronten.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.