De korst van een appelgebakje

Bij ieder appelgebakje komt er een moment dat de appelgebakpret er opzit. Bij mij gebeurde het zondag na precies 2 minuten, 37 seconden en 23 honderdsten (ik had een stopwatch bij de hand vanwege het schaatsen op tv). Geen smeuïge appelsubstantie meer op mijn schaaltje, maar alleen nog de korst van het appelgebakje.

Zo’n korst is te groot om in een gezelschap in één keer in je mond te stoppen. Doe je dat wel, en houd je ‘m precies voor je tanden, dan kun je bij Badr Hari op bezoek gaan en tegen hem zeggen dat hij een vervelende vent is en z’n vriendinnetje een aandachtszieke hoer. Hij zal je waarschijnlijk met een boksbeugel op je bek timmeren, maar je gebit blijft intact. De korst van een appelgebakje is erg hard.

Dat er nog hockeyers zijn die wedstrijden spelen met een ouderwets bitje, in plaats van de korst van een appelgebakje in hun mond, is onbegrijpelijk. Voor de Joden was het maar goed dat er tijdens hun uittocht uit Egypte slechts een Rode Zee op hun pad lag en geen korst van een appelgebakje, want die had Mozes nooit kunnen splijten door z’n handen pathetisch ten hemel te heffen. Daar heb je gereedschap voor nodig dat ze in de tijd van Mozes nog niet kenden.

Inmiddels is dat gereedschap er wel. En dus zou het ordentelijk eten van de korst nog niet zo’n probleem zijn als je bij het schaaltje met het appelgebakje ook daadwerkelijk een betonzaag, een heggenschaar of een pikhouweel krijgt aangeboden van degene die het gebakje voor je neus zet. Maar dat is niet zo. Je moet de klus klaren met een lullig vorkje. Niet te doen. Je probeert het wel met het vorkje, maar dat is net zoiets als het wereldrecord polsstokhoogspringen verbreken met slechts een satéprikker of een rietje in je handen. Een onmogelijke opgave.

En zo kwam het dat ik afgelopen zondag precies 2 minuten, 37 seconden en 24 honderdsten nadat ik aan een appelgebakje begonnen was, de korst ervan in een baan om de aarde schoot toen ik wat zat te hannesen met het vorkje. Hij ligt op ramkoers met de maan. Benieuwd welke van de twee er breekt.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar. 

148 reacties op “De korst van een appelgebakje”