Troonsafstand

Ik typ deze zin om – even kijken – 17.46, en algemeen wordt aangenomen dat Koningin Beatrix om 19.00 bekend zal maken dat ze troonsafstand gaat doen. U leest dit morgen (voor u vandaag), als u al weet hoe de vork in de steel zit. Dat maakt dit stukje actueel, maar tegelijkertijd  toch ook hopeloos achterhaald. Een unicum.

En daarom ook even het volgende: mocht ze toch iets anders bekend hebben gemaakt, bijvoorbeeld dat ze jarenlang een buitenechtelijke affaire met de Rijdende Rechter had tijdens haar huwelijk met Prins Claus, dan kunt u nu stoppen met lezen en weer naar dit stukje websurfen als het Hare Majesteit alsnog een keer heeft behaagd de Koninklijke pijp aan Maarten, en daarmee de kroon aan Willem, te geven.

Heeft haar boodschap iets met de toestand van Prins Friso te maken, dan is dit ineens een ongepast stukje. Excuses.

Maar goed, waarschijnlijk treedt ze dus af. Dat is wel even iets waar je over nadenkt. Niet eens wanneer je het doet, maar vooral hoe je het doet. Als vorst zou ik tenminste een verpletterende indruk willen maken tijdens het aftreden. Het is toch een beetje je laatste kunstje, en dat onthouden mensen vaak.

Bea moet het denk ik kort houden. We leven tenslotte in een gejaagde maatschappij, waarin mensen de aandacht er niet al te lang bij kunnen houden. Zelfs niet als hun Koningin aftreedt. Geen uitgebreide speech dus, waarin ze minutenlang uitlegt hoe ze ’s ochtends dat gekke kapsel van haar  in model brengt.

Nee, het moet anders.

Ze moet met één van haar honden op het bordes van Huis ten Bosch verschijnen. Een korte blik in de camera. Daarna haar hond sommeren ‘af’ te gaan middels een subtiel handgebaar. Als de hond eenmaal ligt, wijst ze kort en streng naar de treden van de trap onder haar. Ze draait zich om en loopt weer naar binnen. We horen nooit meer wat van haar. Beatrix de Zwijger. Daar hebben de mensen het nog jaren over.

Het is nu 18.38. Nog 22 minuten en ik weet of het zo is gegaan. U weet al dat het anders ging.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar. 

40 reacties op “Troonsafstand”