RiKCy (de mascottte van RKC)

De mascotte van RKC is een leeuw. Dat slaat al nergens op, maar hij heet ook nog eens RiKCy. Ik denk dat je dat moet uitspreken als ‘Rikkie’, al weet ik niet helemaal zeker wat de geldende fonetische regels zijn voor de hoofdlettercombinatie KC. Misschien is het wel ‘Riksie’.

De RKC-leeuw gaat al bijna twaalf jaar gebukt onder de naam RiKCy. Op 5 mei 2011 vierde hij z’n tiende verjaardag voor aanvang van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard, dat overigens de afgelopen jaren mascottes verslijt als ware het plastic koffiebekertjes. Sinds 2007 passeerden er twee tijgers (Danique en Forsi) de revue, en nu loopt er een varken met een legionairshelm op rond in het stadion van Fortuna Sittard (Fortunior).

RiKCy vierde zijn tiende verjaardag in de persruimte van het Mandemakers Stadion. Geen onbekend terrein voor de leeuw, want hij organiseert daar ook jaarlijks een persconferentie voor de leden van de Kids Club, die de leeuw dan mogen bestoken met vragen. De vrijwilligers van die Kids Club hadden ter ere van zijn verjaardag een cadeau gekocht voor RiKCy. Hij opende samen met de directeur van RKC een vrolijk ingepakte doos. Er zat een geel, fluorescerend hesje met grijze reflectoren in de doos (zodat RiKCy opvalt tijdens het joggen in het donker?). Er zijn foto’s die dat bewijzen.

En nu zijn we dus alweer bijna twee jaar verder. Straks moet RiKCy op de jaarlijkse mascotteconferentie tijdens het namenrondje alweer voor de twaalfde keer uitleggen dat de hoofdletter K in zijn naam voor de hoofdletter C staat, omdat ze dan samen met de R aan het begin RKC vormen, tenminste als je de kleine i ertussen niet meetelt. Ga er maar aanstaan.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.