Hobby’s: Speksteen bewerken

Omdat Nederland boven alles toch een heel gezellig hobbyland is, zal ik u, de lezer van dit zeer belangrijke weblog, van tijd tot tijd kennis laten maken met een niet minder belangrijke hobby. Deze keer het bewerken van speksteen.

Allereerst maar eens vertellen wat speksteen is. Tot ik op de website www.speksteenbeelden.nl terechtkwam had ik ook geen idee, maar gelukkig windt de beheerder van die website er geen doekjes om en schrijft ze (dat kan bijna niet anders) onder het kopje ‘Wat is speksteen’ heel duidelijk op wat speksteen precies is: ‘Speksteen is een zachte steensoort die gemakkelijk te bewerken is. Speksteen is in diverse kleuren verkrijgbaar. Speksteen is in Nederland verkrijgbaar in 4 soorten, van zacht naar hard:…’

Daarna volgt er logischerwijs een redelijk lange beschrijving van de vier soorten speksteen, die ik in de komende drie zinnen even kort zal samenvatten. Je hebt Braziliaanse speksteen, Chinese speksteen, Indiase speksteen en Iraanse speksteen. Deze verschillende soorten speksteen hebben allemaal bepaalde eigenschappen die gunstig of juist ongunstig uitpakken bij de bewerking ervan. De Iraanse speksteen is om onduidelijke redenen een aanrader.

Nu we weten wat speksteen is, is het hoog tijd een volgende stap te maken: Wat is speksteen bewerken? Op die vraag geeft de website www.speksteenbeelden.nl niet zo 1-2-3 een antwoord, maar gelukkig is er ook nog www.speksteenbewerken.nl, van weer een ander gek hobbywijf, dat workshops speksteen bewerken organiseert. Hier staat een definitie die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat: Speksteen bewerken is een leuke en creatieve bezigheid die je met kinderen, vrienden, familie en ook collega’s kunt doen.’

Tja, dat is natuurlijk geen definitie, maar gewoon een zin die slaat op vrijwel alle dingen die je samen kunt doen. Neuken bijvoorbeeld (mits er ook wat incestplegers en pedofielen aanwezig zijn). Gelukkig laat gek hobbywijf nummer 2 ons niet in de steek. In de alinea onder de nietszeggende zin, laat ze nog wat meer los over speksteen bewerken. Zo is het vormgeven aan speksteen heel dankbaar omdat het zo makkelijk gaat. Een beetje een hobby voor luie mensen dus.

Verder schrijft ze dat je speksteen bewerken doet met raspen, vijlen en schuurpapier. De raspen en de vijlen gebruik je om heel makkelijk een vorm te geven aan het stuk speksteen en het schuurpapier gebruik je om de steen te polijsten, dan gaat de steen namelijk echt leven. De steen nog even laten drogen, wat bijenwas erop en je neemt maar zo een heel makkelijk vormgegeven glimmende penis mee naar huis.

En dat alles voor maar 55 euro, in een zes uur durende workshop – zo makkelijk gaat het vormgeven dus ook weer niet. Tussendoor wordt er een uitgebreide lunch geserveerd, die bestaat uit heel veel spekkoek, neem ik aan. Voor wie nu nog geen beeld heeft van zo’n hobbyworkshop speksteen bewerken, heeft gek hobbywijf nummer 2 wat foto’s op haar website gezet. Ik heb ze even bekeken en het komt er op neer dat je aan een picknicktafel, in de buurt van een booskijkende, doch makkelijk vormgegeven speksteenaap, wat met een schort aan zit te vijlen en te raspen. Uiteraard te midden van allerlei onuitstaanbare babyboomers.

Volg ons ook op Twitter!

Booskijkende speksteenaap met op de achtergrond een groepje speksteenbewerkers:


12 reacties op “Hobby’s: Speksteen bewerken”