Waarom piraten een ooglapje hebben

Dit stukje zou binnen één zin klaar kunnen zijn: omdat er in één oogkas geen oog meer zit. Maar zo gemakkelijk kom je niet van me af. Veel te simpel. Een oog raak je immers niet zomaar kwijt. Dat heeft een reden. Nu zat ik laatst een tijdje naar een piraat te koekeloeren en werd het me plotseling allemaal duidelijk. Omdat ik weet dat velen van jullie je al jaren afvragen waarom piraten altijd een oog kwijt raken, heb ik besloten mijn recente nieuwe inzichten eens even met jullie te delen.

De slimmerds onder jullie hebben het misschien zelf al bedacht, want zo ingewikkeld is het allemaal niet. Die groep mag nu iets anders gaan doen: Uit het hoofd de wortel uit 76341623256449 trekken (antwoord posten in de comments). Voor de rest van jullie zal ik hier eens even uit de doeken doen waarom piraten een ooglapje hebben. Let op, daar gaan we.

Iedereen heeft wel eens jeuk aan z’n oog. Piraten zeker. Die hebben altijd een papegaai op hun schouder zitten en die schijt je maar zo in je linker of rechteroog. Papegaaienschijt jeukt enorm. Het is de meest jeukende vogelpoep die er op aarde te vinden is. Geloof je dat niet en heb je toevallig een papegaai in huis, dan kun je nu bij wijze van experiment de anus van een papegaai bij je oog houden en hem er in laten schijten (even zo’n tien centimeter boven de anus van de papegaai knijpen en het floept er zo uit).

Had je het maar nooit gedaan… wat een jeuk hè? Nou goed, daar hebben die piraten dus ook mee te maken. En wat is de meest menselijke reactie wanneer je jeuk hebt? Inderdaad, je brengt een hand naar je oog en begint wat te krabben. Voor een normaal mens geen probleem, behalve dan dat je jezelf helemaal onder papegaaienschijt kliedert. Piraten hebben in plaats van een hand echter een vlijmscherpe haak aan één van hun armen bungelen. En ziedaar, het antwoord op de vraag waarom piraten een ooglapje hebben. Jeuk in oog + krabben met een haak = geen oog meer. Een veel simpeler sommetje dan de wortel uit 76341423256449.

Rest ons nog de vraag waarom piraten eigenlijk een haak aan één van hun handen hebben hangen. Daar heb ik ook wel een antwoord op, maar dat heeft weer te maken met het ooglapje. Mensen die een oog missen, zien geen diepte meer. Staat een piraat dus uien te snijden voor in de pasta van die avond, dan snijdt hij maar zo de hand eraf die hij gebruikte om de ui vast te houden. Dag hand, welkom haak.

Zo, beide vraagstukken opgelost. Het enige nadeel is dat we in het vervolg niet meer moeten spreken van ‘de kwestie van de kip en het ei’, maar van ‘de kwestie van het ooglapje en de haak’. Maar goed, dat went heel snel.

Volg ons op Twitter!

3 reacties op “Waarom piraten een ooglapje hebben”