Belgische regering

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe fijn het is om een buurland als België te hebben. We hadden het veel slechter kunnen treffen. Chili bijvoorbeeld, daar doen ze zo eng. Of Schotland, dat is veel te nat. Of China, dat is weer veel te druk. Of Duitsland, daar zijn ze zo streng – dat is niet zo’n goed voorbeeld in dit verband, geloof ik. In ieder geval, die Henk Westbroek was een ziener met z’n ‘België’.

Maar vermoedelijk had hij niet kunnen bevroeden dat het zo leuk zou worden. Al bijna een jaar geen regering. Dat is vooral voor een buurland schitterend. Naast België liggen, je gunt het elk land met een gebrek aan zelfvertrouwen. Voor Polen zou het bijvoorbeeld wel eens lekker zijn, denk ik. Als je die Poolse bleke, onzekere gezichtjes over straat ziet schuifelen, dan weet ik zeker dat ze enorm gebaat zouden zijn bij een dagje naast België liggen. Hetzelfde geldt voor Ethiopië. Ik zeg niet dat naast België liggen de honger direct oplost, maar je kikkert er toch wel even van op.

Geklungel naast je is goed voor de moraal. Zonder naast België te liggen had het Nederlands Elftal onder de 17 afgelopen zondag nooit het EK gewonnen. Dat weet ik zeker. Die jongens zijn daar toch mee bezig tijdens het ontbijt. Ik hoor ze al praten met een broodje jam in de mond: ‘Lees dan jonghuh, die Belgen hebben nog steeds geen regering. Hahahahaha.’ Meteen minder gespannen.

Het geklungel van de Belgen gaat nu weer een nieuwe fase in. De Koning der Belgen heeft gisteren een Waalse kwibus met een vlinderstrikje, Elio di Rupo, aangewezen als formateur. Die vent draagt altijd een vlinderstrikje, dus – en wij Nederlanders weten dat, wij houden Jan Paparazzi altijd buiten de formatie – dat wordt weer helemaal niks. Een formateur die een vlinderstrikje draagt, als je met zo’n vent om tafel zit, verwacht je toch dat hij elk moment op kan staan om naar de première van een of andere kutmusical af te reizen. Dat onderhandelt niet lekker. Het straalt ook geen leiderschap uit.

Maar eigenlijk maakt het toch al geen fluit uit of België wel of geen regering heeft. Sinds het land geen (missionaire) regering meer heeft, groeit de economie het hardste van heel Europa. Ze kunnen elke kwibus in België met een vlinderstrikje wel proberen een regering te laten vormen. Het doet er niet toe. Daarom zou het mooi zijn als de Belgische koning een ministersploeg benoemt die bestaat uit een vent met een hoge hoed, een harige hond, het baasje van de harige hond, een homofiele kapper, een kruidenier met een comb-over, drie meisjes in roze rokjes en een stel kabouters.

Als het toch niet uitmaakt, kan het nog best een beetje gekker dan een vlinderstrikje.

Volg ons ook op Twitter!

Één reactie op “Belgische regering”