Partytent te Zwijndrecht

Gisteren zag ik op het journaal beelden van Zwijndrecht. Een schietpartij in een straat met de merkwaardige naam‘Turk’. Ik zag een stuk of wat stoere politiemannen met helmpjes op en kogelvrije vesten aan het huis inlopen waar vermoedelijk de drie dodelijke slachtoffers van de schietpartij lagen. De omgeving van de woning was afgezet met rood-wit lint. In het afgezette gebied stond een partytent.

En het was niet de eerste keer dat ik een partytent nabij een plaats delict zag. Het was mij al eerder opgevallen dat de politie bij een schietpartij zo snel mogelijk een partytent in de buurt van de plek des onheils neerzet. In mijn hoofd zijn Theo van Gogh en Pim Fortuyn in de nabijheid van een partytent gestorven. Hoor ik het woord ‘moord’, dan denk ik vrijwel onmiddellijk aan een partytent. Geen Bert zonder Ernie, geen Bassie zonder Adriaan, en geen moord zonder partytent. Zo werkt het een beetje in mijn hoofd. Gek.

Maar ik verzin het niet, de partytent. Onder dit verhaal staat als bewijs een foto van de Zwijndrechtse partytent. Het lijkt mij een gek moment voor een politieagent; ergens met de sirene op maximaal volume aan komen scheuren en dan een paar stokken en een doek in een zak uit de kofferbak pakken. Een partytent opzetten. Zeker als je collega’s op het punt staan hun leven te wagen. Niet echt een verhaal dat het op verjaardagen goed doet: ‘Bij dat gedoe laatst in Zwijndrecht…Ja, inderdaad toen dat arrestatieteam zwaarbewapend achter de dader aanging… Nou, toen stond ik dus net een partytent op te zetten. Door de wind was het nog een heel karwei het zeil over de stokken te krijgen.’

Dat laatste zinnetje is belangrijk. Een partytent opzetten is nog helemaal niet zo gemakkelijk. Gedoe met stokken. Een wapperend zeil. Een partytent opzetten laat je niet aan de eerste de beste amateur over. Het kan dus niet anders of op de politieacademie wordt lesgegeven in het opzetten van partytenten. Dat vind ik een gedachte die leuker is dan alle zeven Police Academyfilms bij elkaar. Daar kan geen vent die allerlei gekke geluidjes na kan doen tegenop.

Bovendien, als je met veertien karbonades, een doos vol worsten en de wereld aan saté op straat staat terwijl zich boven je donkere wolken samenpakken, dan is het goed om te weten dat je erop kunt vertrouwen dat de sterke arm der wet wel raad weet met een paar stokken en een wit zeil. De politie is je beste vriend, het ontstaan van die uitdrukking moet iets te maken hebben met partytenten.

Volg ons ook op Twitter!


3 reacties op “Partytent te Zwijndrecht”