Nordic Mikado

Mikado is Japans voor keizer. Daarom is het logisch dat mikado een spelletje is dat in 1936 vanuit Hongarije naar de Verenigde Staten werd gebracht. Op een bepaald moment, en dat moet haast wel ongeveer tussen 1936 en 1991 gebeurd zijn, is het spelletje ook in Nederland in zwang geraakt. Ik speelde het vaak. Op vakantie, op een druilerige zondagmiddag of gewoon als ik met m’n aap Dave in een bad vol uiensoep zat en we zin hadden in een verzetje.

Het maakte niet uit; ik vond het altijd fantastisch. Het moment dat je het deksel van de doos tilde en er niks in die doos zat, was met geen woord te beschrijven. Als het dan toch moet, zou ik voor het woord ‘ontspanning’ kiezen. Het spelen van Mikado was ontspanning. Ontspanning zoals er nog nooit ontspannen was.

Nadat je de doos met niks erin had geopend, legde je namelijk niks op tafel en kon het spel beginnen. Zat je elkaar een beetje aan te staren en zei je af en toe voor de aardigheid maar eens oei tegen elkaar. Speelde ik het spel met m’n aap Dave in een bad vol uiensoep, dan zei hij uiteraard geen oei, maar oeoeoeoeoeoeoeoeo, zoals dat een goed aap betaamt. Ook prima. Met anderen dan m’n aap Dave dronk je een pilsje en praatte je wat over koetjes en kalfjes. Heel soms besprak je ook de wereldproblematiek. Dat kon prima tijdens een potje Mikado. Je had er alle tijd voor. Er lag immers niks op tafel, behalve een lege doos.

Helaas heeft die mooie tijd niet lang geduurd. De Nordicfascisten hebben het weer eens verpest. Gaven ze eerst het lopen al een nieuwe, verschrikkelijke, dimensie door met skistokken aan te komen, nu is ook mikado voor eeuwig verpest. Wie tegenwoordig een doos Mikado opent, treft, in plaats van niets, allemaal kleine plastic stokjes aan. Van de Nordicfascisten moet je die in een hoopje op de tafel leggen en ze weer uit elkaar gaan halen. Een nuttelozere bezigheid bestaat er niet. En dat gepriegel met die stokjes werkt ontzettend op de zenuwen. Weg ontspanning.

Bedankt, dat jullie ook dit leuke spelletje weer verpest hebben met je obsessieve drang om bij alles in het leven stokken of stokjes te betrekken, stomme Nordicfascisten!

Volg ons op Twitter of we laten aap Dave je balkon eronder schijten!

Lees hier het gehele Nordicdossier (tot nu toe): Nordic Walking, Nordic skeeleren, Nordic shopping en Nordic skiën.