Gourmetten

Tefal, je denkt ook aan alles. Dat is een reclameslogan die nogal wat belooft. En toegegeven, een gourmetstel is een vernuftig apparaat. Allemaal leuke pannetjes, een grote plaat waar je vlees op kan flikkeren; wat wil een mens nog meer. Dat was ook een prima slogan geweest: een gourmetstel, wat wil een mens nog meer.

Zeker met kerst, dan wordt er namelijk lustig op los gegourmet door ‘de mensen’. Een groep waar ik normaal niet bij wil horen, maar voor gourmetten maak ik graag een uitzondering. Wanneer er een paar kilo vlees op een grillplaat gegooid kan worden, dan zijn mijn principes plotseling niks meer waard. Wat politici hebben met macht, dat heb ik met gourmetten. Kun je het beter met gourmetten hebben. Voor zover ik weet heeft gourmetten nog nooit tot een oorlog geleid. Althans, niet eentje waarbij er bommen werden gegooid en er soldaten dood neervielen. Het bleef slechts bij in de rondte vliegende minikipfilets.

Want dat gourmetten altijd in een ontspannen sfeer verloopt, kunnen we toch ook niet echt zeggen. Dat komt omdat Tefal niet werkelijk aan alles denkt. Zo hebben ze nog niks bedacht op familieleden die zomaar jouw biefstukje van de grillplaat pakken en hem, haast zonder te kauwen, een weg door hun slokdarm aanbieden.

Door deze malaise vergeet je ook nog dat er in het bakje onder de grillplaat, waar jouw biefstukje zo bruut vanaf werd geroofd, een klein pannetje met champignons en ui stond. Lekker voor bij de biefstuk, zo was het idee. Gevolg is een bakje met zwarte, verschrompelde champignons en uitjes, die helemaal niet meer lekker smaken bij een biefstukje. Dat jij iets vergeet, daar denkt Tefal dus ook al niet aan.

Tefal denkt ook niet na over plafonds. De oppervlakte waar walmende gourmetstellen veelal onder te vinden zijn. Ik vermoed dat huisschilders vlak na kerst gouden zaken doen. Of beter gezegd, witte zaken. Eén keer waren we thuis aan het gourmetten en toen stonden er na twee uur zes indianen voor de deur met drie varens, een xylofoon, een kilo bloem en een fauteuil van bizonleer. Dat hadden ze opgemaakt uit de walm boven ons gourmetstel.

Hartstikke leuk natuurlijk, zes indianen, maar na een paar uur sjoelen en whisky zuipen willen ze toch slapen. Moet je dus opeens slaapplaatsen regelen voor die rakkers. En dat terwijl er ook nog  eens drie varens, een xylofoon, een kilo bloem en een fauteuil van bizonleer in je woonkamer staan. Nee, Tefal denkt echt niet aan alles.

Je smartphone op het gourmetstel gooien is nooit een goed idee. Beter is het ons te volgen op Twitter!

2 reacties op “Gourmetten”