Vrinden en dorsten

Je hebt mensen die een woord graag net even iets anders willen zeggen dan de meeste mensen het zeggen. Mensen die het woord vrinden in plaats van vrienden gebruiken of dorsten in plaats van durven zeggen. Dit is niet dezelfde groep mensen. Vrinden wordt gebruikt door mensen die daarmee een verschil in status aan willen geven, in het geval van dorsten gaat het om mensen die……..tja…dat durf ik eigenlijk niet te zeggen, maar gek vind ik het wel als iemand weer eens iets heeft gedorst.   

Van vrinden weet ik het dus wel. Dat gaat om status. Grijsaards die zichzelf heel wat vinden en daar graag met een pijp in hun mond over vertellen, hebben altijd vrinden. Mensen die met een skateboard onder hun voeten en iPod in hun oren ergens van afspringen hebben vrienden. Of misschien tegenwoordig wel ‘peepz’ zelfs. Het merendeel van de mensen heeft echter gewoon vrienden. Alleen mensen die zondagochtend in hun corduroybroek en tweedjasje klassieke muziek zitten te luisteren en daarna een interessante documentaire over de Windsorfamilie op de BBC kijken, hebben vrinden.

Gek wel dat één letter een situatie zo kan veranderen. Ga je uit met vrienden dan zit je in een bruincafé bier te drinken en flauwe grappen te vertellen aan elkaar. Of te praten over welke slechte aankoop Ajax nu weer heeft gedaan. Zoiets. Wanneer je uitgaat met vrinden dan zit je opeens in een leren fauteuil een sigaar te roken en een glas cognac te drinken in een chique club terwijl je de geopolitieke gevolgen van de verkiezing van Inomali Rachmonov tot president van Tadzjikistan bespreekt.

Met dorsten is het een heel ander verhaal. Dat kan elk moment tot je komen. Van mensen die al cognac drinkend opeens zeggen dat ze niet meer naar Tadzjikistan dorsten  vanwege de verkiezing van Inomali Rachmonov tot Tokkies die zeggen dat ze de straat niet meer op dorsten omdat de buren een baksteen door de ruit hebben geflikkerd waarop staat dat de hele familie doot moed. Je weet het niet.

Je bent nooit goed op het woord dorsten voorbereid. Iemand waarvan je het totaal niet verwacht kan het elk moment de ruimte inslingeren. Vaak is het wel op een moment dat je net een slok cola neemt die er vervolgens via je neus weer uitkomt.  En dat, beste vrinden, maakt het tot één der meest onuitstaanbare werkwoorden die de Nederlandse taal kent.

Dorst ons ook te volgen op Twitter!

2 reacties op “Vrinden en dorsten”