Timboektoe

Timboektoe is zowel een stad in Mali als een nieuw tv-spelletje van de TROS. Nu mag u raden over welke van de twee ik iets ga schrijven. Fout! Het tv-spelletje natuurlijk. Timboektoe is een schitterende stad. U zult mij dus niet snel betrappen op een zin die iets negatiefs zegt over de stad Timboektoe. Al is het Ahmad Babaplein wel wat chaotisch ingericht…

Het nieuwe tv-spelletje van de TROS daarentegen leent zich uitstekend voor wat gezeik van mijn kant. Zo is het schaamteloos gejat van een spelletje dat je al jaren kan spelen op de website www.geosense.net. Daar is het de bedoeling om met je muis op de wereldkaart de stad aan te klikken die geschreven in beeld verschijnt. Dit lijkt mij een duidelijke uitleg.

De TROS hanteert ongeveer hetzelfde principe, behalve dan dat de boel een beetje is opgetrost. Ditmaal niet eens door dertien palingen in het decor op te hangen en een willekeurige Volendammer een liedje te laten zingen, maar door een bril waardoor je niks meer kan zien op het hoofd van een C-bekende Nederlander te zetten, en die vervolgens, op aanwijzing van weer een andere C-bekende Nederlander, aan een virtuele wereldbol te laten draaien. Die andere C-bekende Nederlander bepaalt zijn of haar instructies aan de hand van een steeds dichter inzoomend Google Earth. Dit lijkt mij alweer een duidelijke uitleg.

Na de vorige alinea gelezen te hebben, zal het u niet verbazen dat in de eerste uitzending Horace Cohen al na twee minuten een donkere bril op z’n hoofd zette en op commando van één of andere mevrouw een slinger gaf aan de virtuele wereldbol. Dit alles begeleidt door net niet leuke opmerkingen van hemzelf en presentator Victor Reinier, beter bekend als Dick Vledder, de man die er voor zorgde dat Lowietje elke week weer een nieuwe deur voor z’n café moest aanschaffen, omdat de vorige was ingetrapt. Dat deed Dick steeds, ook al liet Lowietje hem wagenwijd openstaan.

Toch valt er ook wel wat te genieten bij het nieuwe tv-spelletje van de TROS. Dat komt vooral doordat C-bekende Nederlanders niet zelden domme hufters zijn, die hun gebrek aan  topografische kennis maar al te graag delen met de rest van Nederland. Ik hoef in dit verband alleen maar de naam van Rob Geus te laten vallen en u kunt zich er wel een voorstelling bij maken.

Voor degenen die dat niet kunnen, toch even een samenvatting van wat er in die eerste uitzending gebeurde met Rob. Hij moest de voor mij totaal onbekende Bekende Neger Jeremy Sno virtueel in Tokio laten terechtkomen. Zonder twijfel in z’n stem gaf Rob aanwijzingen die Jeremy vrijwel direct virtueel boven Saudi-Arabië deden zweven. Onder een ‘ik kan de loempiaatjes al ruiken’ – ze eten blijkbaar veel loempiaatjes in Japan – liet Rob Jeremy uiteindelijk middenin de Rode Zee terechtkomen. Daar moest Tokio zo’n beetje liggen.

Fantastische televisie. De blik op het gezicht van Rob toen bleek dat ze ettelijke duizenden kilometers uit de richting waren, was onbetaalbaar. Daarom hoop ik toch dat dit nieuwe tv-spelletje van de TROS een lang leven beschoren is. Vooral ook omdat Dries Roelvink, Wolter Kroes, Bonny St. Claire, Ali B. en Kelly nog niet langs zijn geweest. En omdat het op het tijdstip van Lingo wordt uitgezonden natuurlijk. Dick Vledder heeft immers geen handicap waarmee hij koketteert.