The Backstreet Boys in Kopenhagen

Wie kent ze niet van politiek beladen nummers als We’ve got it goin’on, Quit playing games with my heart en I want it that way: The Backstreet Boys. Nu zijn ze opgedoken bij de klimaatconferentie in Kopenhagen om ook daar hun zegje te doen. Naar het schijnt hebben zojuist de laatste klimaatsceptici zich laten overtuigen door de woorden van Nick, AJ, Brian en Howie. Vooral het statement van die vent met z’n grote zonnebril en enorme bakkenbaarden heeft grote indruk gemaakt.

Veel liever een zingende pinguin dan The Backstreet Boys
Veel liever een zingende pinguin dan The Backstreet Boys

The Backstreet Boys, eerlijk gezegd dacht ik dat zij één van de eerste slachtoffers van de klimaatverandering waren. Zo weinig hoorde je de laatste jaren van ze. Uitgestorven. Gevoerd aan drie hongerige ijsberen. Naar de Zuidpool gedeporteerd om daar een ei van een overleden pinguïn   uit te broeden. Zoiets.

Maar ze zijn dus terug en maken zich zorgen. Om het klimaat. Ze hebben van andere artiesten gezien dat zoiets erbij hoort als je liedjes zingt. Je moet je ergens zorgen om maken en dat ook kenbaar maken op het podium. Zo zei Bono in Schotland eens: “Every time I clap my hands, a child dies in Africa”. Het nuchtere commentaar van een Schot in het publiek was: “Well, stop clapping then…” In Nederland hebben we natuurlijk Paul van Vliet (ik mag hem er graag bijhalen) die het liefst elke twintig seconde vertelt dat er elke twintig seconde een kind sterft.

Van die artiesten trek ik hun maatschappijbetrokken gedoe nog wel. Het lijkt oprecht te zijn. Bij The Backstreet Boys heb ik daar gek genoeg twijfels over. De eerder genoemde vent met zonnebril en bakkenbaarden zie ik thuis nog niet zo snel de afvalbak induiken omdat er per ongeluk een leeg melkpak tussen de bananenschillen en de afgekloven klokhuizen is beland.           

Nee, het enige wat The Backstreet Boys aan een beter milieu zouden kunnen bijdragen, is dat hun liedjes elk half uur op de radio gedraaid zouden worden. Dan flikker ik dat ding op den duur wel uit het raam. Niet zo heel milieuvriendelijk, maar stroom gebruikt-ie ook niet meer dan. 

Geen idee wat die conferentie in Kopenhagen allemaal op gaat leveren, ik hoop dat ze iets moois bedenken, want ik gun de ijsbeer maar vooral de pinguïn echt het allerbeste. Bovendien kan het toch nooit de bedoeling zijn dat de enige uitkomst van zo’n top is, dat ik dacht dat The Backstreet Boys al geruime tijd de stekker uit hun zangcarrière hadden getrokken, maar nu toch nog op blijken te treden. Met een gratis mening erbij ook nog. Dat zou pas een inconvenient truth zijn.

12 reacties op “The Backstreet Boys in Kopenhagen”