Spinvis

Spinvis geeft met zijn vingers aan hoeveel kutplaten hij nog wil maken
Spinvis geeft met zijn vingers aan hoeveel kutplaten hij nog wil maken

De naam alleen al doet mij sidderen. Van spinnen hou ik niet. Van vissen evenmin. De combinatie van beide is een geschenk uit de hel. Erik de Jong is de man die schuilgaat achter het pseudoniem. Op een zolderkamertje heeft hij een plaatje in elkaar geknutseld. Alles zelf gedaan en dat kun je horen. Je hoort hem frunniken met allerlei attributen, dan tikt ie weer met een lepeltje tegen een koffiekopje, dan trommelt ie weer met zijn vingers op zijn opgeblazen wangzak. Alles opnemen, slechte en slecht gezongen tekst eronder. En huppatee, uitbrengen die bende.

Die ellendige Spinvis was even van de radar verdwenen en zo zien en horen we dat graag. Het decennium loopt tegen het eind. De balans van de jaren ‘nul’ kan worden opgemaakt. Muziekblad ‘Oor’, toch al niet vies van lijstjes, heeft deze kans aangegrepen om de beste albums van het decennium te gaan benoemen. En jawel hoor, daar duikt ie weer op. Zichzelf serieus nemende popjournalisten menen dat dit album tot de beste van de laatste 10 jaren behoort. Dit kan een aantal zaken beteken. Gemakshalve zet ik deze ook maar even in een lijstje.

  1. Die lui zijn knettergek.
  2. Het was geen best decennium voor de popmuziek.
  3. Ik begrijp die Spinvis niet.
  4. Humberto Tan is een glimmende penis.

Spinvis wordt al jaren bewierookt en ik kan het niet uitstaan. Zelf zegt Spinvis over zijn plaat;”van de 20 mensen die ik het liet horen begrepen maar 2 het”. Een uitspraak waar ik niet veel mee kan. Het komt op mij over als een verkapt;”Er zeiden 2 mensen dingen die ik graag wilde horen”. Wat opvalt aan de mensen die Spinvis bewieroken, ze hebben allen een bril met een zwaar montuur. Daarbij dragen ze een visgraatjasje. Een bepaalde mate van gezichtshaar, bij voorkeur in de variant van een hippe sik, duikt ook vaak op.

Ik ben een complotdenker, in het geval Spinvis vermoed ik er ook één. Die brildragende sikkebaarden met hun jasje hebben onderling afgesproken dat Spinvis salonfähig is. Niemand begrijpt Spinvis, ook zij niet. Maar daar ze hebben afgesproken dat zij hem wel begrijpen komen de niet-begrijpers daar nooit achter, begrijpt u? Daarmee onderscheiden ze zich van ‘het volk’ en daaraan ontlenen ze weer het recht om een zwaar montuur op hun neus te duwen. Grote winnaar is Spinvis die zelf ook niet begrijpt waarom er mensen naar zijn optredens gaan. Grote verliezer is eerdergenoemd ‘volk’ die de slechtste zanger ter wereld krijgt opgedrongen.

3 reacties op “Spinvis”