Vis op vrijdag

VisEr zijn media die berichten, en dan met name onderzoeksresultaten, klakkeloos overnemen. Dit is niet meer dan logisch. Als je voor een internetachtig medium werkt moet alles snel en goedkoop. Een leuk onderzoekje, waarvan je mooi een paar tabelletjes in je stukje kan zetten, is dan fijne ‘content’ voor je website. Kranten doen dit ook, aangezien ook de angst om iets te missen bijna nog groter is dan de angst om nog meer abonnees te verliezen.

Bovenstaande is allemaal al eens gezegd. Ik kan me herinneren dat een aantal jaar geleden een wetenschapper een onderzoek had gedaan naar de klakkeloze publicaties van onderzoekjes in Nederlandse kranten. Nodeloos te vermelden dat zijn onderzoek vervolgens klakkeloos werd overgenomen in diezelfde Nederlandse kranten.

Zodoende is onderstaande niets nieuws onder de zon, ik kon me echter niet bedwingen toen ik het volgende las op Nu.nl:

“Voetbalcoaches die hun team zo veel mogelijk in een vaste opstelling laten spelen, winnen meer prijzen dan coaches die veel wisselen. Dat blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers.”

De bevindingen van de onderzoekers zijn door freelance-journalist Dennis Rijnvis niet alleen klakkeloos overgenomen, het artikel is ook nog eens vertaald vanuit de Telegraph. Slecht ook nog, want de onderstaande quote geeft de onzin van het onderzoek geheel weg:

“We’re probably going to stand a better chance of winning the World Cup by not changing the team too much.”

Had Dennis opgelet, dan had hij mogelijk het onderzoek kunnen doorprikken. Het is niet zo dat teams winnen omdat er minder gewisseld is. Bij teams die verliezen gaat de coach wisselen, wordt er gewonnen, dan geldt al snel het credo ‘never change a winning team’. Bij veel blessures moet een coach zwakkere spelers inbrengen en verliest hij meer. Bij weinig blessures wisselt de coach minder.

De Britse onderzoekers hebben de elementaire fout gemaakt die wetenschappers al eeuwen maken. Ze hebben een idee, en gaan daarvoor bewijs zoeken. De these (minder wisselen leidt tot meer winnen) wordt nooit ter discussie gesteld en naar bewijzen die mogelijk een andere kant op wijzen of verschillende omstandigheden (Chelsea heeft een suikeroom met teveel poen, andere clubs moeten het wel met minder spelers doen. Bij sommige clubs werd voor de wedstrijd bier gedronken en in de rust gepaft, bij andere clubs gebeurde dat niet) wordt niet meer gekeken.

Op deze manier kan ik ook aantonen dat mensen die vis eten op vrijdag meer kinderen krijgen. Komt ‘ie. Katholieken eten vis op vrijdag. Katholieken krijgen meer kinderen dan gemiddeld. Mensen die op vrijdag vis eten krijgen meer kinderen.

Zo kan ik alles bewijzen. Coaches die minder wisselen winnen meer. Dennis Rijnvis is een goede journalist.