Ringweg rond Kazachstan komt er voorlopig niet

De plannen van de Euraziatische Unie voor een ringweg rond Kazachstan kunnen voorlopig de ijskast in. De hoogste rechter in buurland Oezbekistan heeft een bezwaar van zeventien geitenhoeders tegen de weg gegrond verklaard.

De geitenhoeders hadden bezwaar gemaakt omdat de weg dwars door hun hoedgebied zou lopen. ‘Het zou de Agrarische Kernstructuur die we in 2004 overeen zijn gekomen in de Derde Nota Steppekwaliteit dusdanig aantasten dat van de aanleg van deze weg geen sprake kon zijn’, aldus Barbandy Muhmedov, woordvoerder van de geitenhoeders.

De weg had het verkeer tussen het westelijk gelegen Turkmenistan en het oostelijk gelegen Mongolië in goede banen moeten leiden. Tevens had de ringweg het verkeer rond de bergketen Tiensjan moeten ontsluiten.

Noersoeltan Nasarbajev, President van Kazachstan, baalt als een stekker dat de ringweg er voorlopig niet komt. ‘Alle plannen lagen al klaar. Dit was een prachtkans voor de regio. Maar helaas is er altijd een klein groepje geitenhoeders dat het verpest voor de rest’, verzucht Nasarbajev.

Zoals de ringweg eruit zou gaan zien, met in het blauw het gebied van de Oezbeekse geitenhoeders: 

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.