‘Wereldwijde discussie over zwarte atleten’

Wetenschapsjournalist Asha ten Broeke vindt dat er een wereldwijd debat op gang moet komen over de zwarte atleten die de sprintnummers beheersen op de Wereldkampioenschappen atletiek en de Olympische Spelen. ‘Dat is niet meer van deze tijd’, aldus Ten Broeke.

Ze refereert aan de finale van 100 meter sprint tijdens de afgelopen Wereldkampioenschappen in Moskou. ‘Daarin was slechts één blanke atleet actief, die werd omringd door zeven zwarte sprinters die voor de start in felgekleurde pakjes allemaal gekke gebaartjes stonden te maken en hun witte tanden voor de camera bloot lachten. Dat kan toch niet!’

Volgens Ten Broeke is het hoog tijd dat de blanken weer de macht grijpen in de atletiek. ‘Nu is het een ronduit racistisch fenomeen. Tienduizenden blanken zitten in een arena te kijken naar een paar zwarte medemensen die alleen maar worden beoordeeld op hun fysieke capaciteiten. Dat is erger dan de tijd van de slavernij.’

Ten Broeke pleit bij de atletiekbond IAAF voor maatregelen. ‘Om een einde te maken aan deze gotspe, vind ik dat de zwarte atleten tijdens het rennen een ketting met een bal aan hun enkels gebonden moeten krijgen zodat ze niet steeds met grote voorsprong winnen. Dat zorgt uiteindelijk voor een veel evenwichtiger en minder racistisch beeld in de finale.’

Ze beseft dat het nog jaren kan duren voor haar plan werkelijkheid wordt. ‘Voordat zoiets erdoor is bij die logge en conservatieve atletiekbond zijn we jaren verder. Tot die tijd moet je, als er maar één blanke atleet in de finale staat, die misschien een paard ter beschikking stellen om het op te nemen tegen de zwarte atleten.’

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.