Winterdekbed

De laatste week lig ik er ’s nachts zelfs wakker van. Te woelen, onder m’n zomerdekbedje. Is het alweer tijd voor het winterdekbed? Het grootste vraagstuk in de maand september  voor een bewoner van het vrije Westen – behalve die ten zuiden van de lijn Bordeaux, Lyon, Bologna; zij kunnen sowieso nog wel een maand of twee wachten met hun dekbedpitstop (jaja, Alpenbewoners uitgezonderd).       

Voor ons, trotse Ariërs, ligt het anders. Wij moeten nu al aan de bak. Wikken en wegen. Zo kun je, afgaande op de nachttemperaturen van de afgelopen week, nu al je dikkere donslaag van zolder halen. Tien a elf graden, dat is prima winterdekbedweer.

Wisselen dus.

Maar zo simpel ligt het natuurlijk niet. Je moet in de afweging ook meenemen dat er eind september maar zo weer een hogedrukgebied boven een bepaald gebied ligt, waardoor er allemaal warme lucht ons land binnenstroomt. Daar lig je dan te baden in het zweet omdat je het twee weken geleden een heel klein beetje koud had.

Niet wisselen dus. Het risico dat je binnen de kortste keren weer met die drukknoopjes staat te eikelen is te groot. Wisselen van zomer- naar winterdekbed doe je maar één keer per jaar. Een gouden regel in dekbedland.

En dan toch weer die twijfel als je er ’s avonds induikt en het maar niet echt lekker klam wil worden onder de lappen. Misschien moet ik er gewoon nog een nachtje over slapen.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

21 reacties op “Winterdekbed”