Historie herschreven – De vrijlating van Nelson Mandela

Een andere kijk op een gebeurtenis uit de wereldgeschiedenis in de breedste zin van het woord, aan de hand van een iconisch beeld. Deze keer over de vrijlating van Nelson Mandela na 27 jaar gevangenschap op Robbeneiland.

‘Pffffffffffffff. Wat doe ik hier? Al die mensen, wat verwachten ze van me? Nelson is vrij en dan komt alles  goed? De naïviteit. Het wordt verschrikkelijk. Voor hun, maar ook voor mij. Ik móet president worden van dit stelletje losers. Ik heb geen keus.

God, ik had ergens in een hangmat kunnen liggen, met een pina colada en een geil blond mokkel naast me. Maar ik loop hier met die heks. Zou ze m’n das expres zo kort hebben gestrikt? Dat was nog wel prima aan dat Robbeneiland: je hoefde nooit een das om. Is ook de laatste keer dat ik dat doe trouwens. Het is zo al erg genoeg.

Ja, volgende keer trek ik een vrolijk hemd aan. Laat dat dan mijn simpele, maar zinloze verzet zijn. Want laten we eerlijk zijn: mijn leven is voorbij. 27 jaar gevangen in een cel en vanaf nu voor altijd gevangen in het lichaam van Nelson Mandela, held. Nou ja, ik zal m’n vuist maar eens de lucht in steken. Dat wordt van me verwacht.’

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Historie herschreven – De vrijlating van Nelson Mandela”