Het TROS-stedenspel

Ik zette zaterdagochtend de tv aan en zag tien mensen in een pinguïnpak, vijf uit het Vlaamse Laarne en vijf uit het Nederlandse Heiloo. Voor dit merkwaardige tiental stond een Belgische gnoom met een plastic vis in z’n handen en Yolanthe Cabau-Sneijder, die een nachtjapon van de Zeeman droeg. Je kunt je wel voorstellen dat zappen het laatste was waar ik aan dacht.

En dus zag ik de pinguïns even later tegen de richting in op flippers over een lopende band waggelen, om aan het einde van die lopende band een plastic vis uit de lucht te plukken. De vijf uit Laarne namen het op tegen de vijf uit Heilo. Wie na een paar minuten de meeste plastic vissen had verzameld, kreeg een punt. Kortom, het TROS Stedenspel was begonnen.

Voor wie het TROS Stedenspel niet kent: het is een kruising tussen Knoop in je zakdoek en Te land, ter zee en in de lucht – toch ook geen programma waar je het per se van je verstandelijke vermogens moet hebben. Tel daarbij op dat de deelnemers, wanneer ze geen pinguïnpak droegen, in een kek geel (Laarne) en rood (Heilo) zwempak waren gestoken, en je hebt ongeveer het kolderieke karakter te pakken dat van zomaar een regenachtige zaterdagochtend in juni een ware feestdag kan maken.

Zeker als er ook nog een man in een hokje zit die de boel van jolig commentaar voorziet. Kijk, wanneer er iemand uit Heiloo in een rood pakje met een rubberboot van een schans komt gegleden terwijl iemand uit Laarne hem  in een geel zwempak met een tuinslang nat staat te spuiten, is dat al genieten, maar het is helemaal af als er iemand af en toe iemand ‘Oeioeioei, dit gaat niet goed!’ bij roept.

Eén en ander werd gelardeerd met interviews van de Belgische gnoom en Yolanthe met deelnemers en supporters uit Laarne en Heiloo. Hoogtepunt was de dialoog van Yolanthe met een Heilose huisvrouw voorafgaand aan het knotsenspel. Yolanthe: ‘Ben je een beetje goed met knotsen?’ Heilose huisvrouw: ‘Nou, met deze niet, maar met andere…’

Ook de Belgische gnoom deed van zich spreken toen hij op de tribune de zogenaamde ‘Beer van Heiloo’,  een man van zestig in een berenpak, aan een diepte-interview onderwierp. Waar het kort gezegd op neerkwam: de ‘Beer van Heiloo’ dacht dat Heiloo zou winnen van Laarne.

Na de beer van Heiloo nog eens goed van top tot teen te bekijken, deed ik de tv weer uit. Ik kon er weer even tegenaan.

De Beer van Heiloo met berenhoofd

De Beer van Heiloo zonder berenhoofd

Yolanthe in Zeeman-nachtjapon met pinguïns op de achtergrond

De Belgische gnoom met vis in z’n hand voor de pinguïns 

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

 

2 reacties op “Het TROS-stedenspel”