Strootman

Afgelopen zondag keek ik naar de wedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Rusland en drong het opeens tot me door: de komende tien jaar ga ik me helemaal kapot ergeren aan Kevin Strootman. Het specifieke moment dat het besef vanuit het televisietoestel zo mijn hersens kwam binnenvaren, vond vlak na het Wilhelmus plaats.

De camera was gericht op de Cro Magnon-kop van Strootman en de aanvoerder klapte in z’n handen, precies op de manier waarop Strootman vroeger andere verschrikkelijke aanvoerders, of Hans van Breukelen, dat had zien doen. De boel een beetje oppeppen.

Ook de mond van Strootman bewoog. Ik kon het niet goed liplezen, maar het leek erop alsof hij tijdens het handklappen dingen zei als: ‘Kom op jonguuuuuhs’ en ‘Héééééééééuuuuuuuuuuuh’, wederom bedoeld als oppepper.

Iedereen die voetbalt of heeft gevoetbald, heeft of had een teamgenoot die dat ook doet of deed – meestal de keeper. Iedereen weet ook dat de speler die dat doet door de rest meestal niet serieus wordt genomen. Ik deed dat tenminste niet. En zou dat op de bank, voor de tv, met Strootman ook graag willen doen.

Probleem is dat hij steeds maar opgesteld wordt en alle trainers hoog over hem opgeven. Dat komt weer omdat trainers meestal laffe figuren zijn die houden van een schreeuwerd die balletjes afpakt. Wat ze daardoor uit het oog verliezen, is dat de schreeuwerd in kwestie, waar ik me dus tien jaar aan ga ergeren, ook nog eens het spel vertraagt, waardoor het team van de trainer geen doelpunt maakt.

Tot overmaat van ramp is deze figuur ook nog eens de derde aanvoerder van het grote Oranje. Om het beeld van die schreeuwende Cro Magnon-kop, en daarmee mijn ergernis, de komende jaren tot een minimum te beperken, daarom een verzoek aan nieuwbakken aanvoerder Robin van Persie: blijf net zolang voetballen tot die Strootman er weer mee gestopt is. Lekker tot je veertigste over het veld hobbelen, niet schreeuwend, niet het spel vertragend, maar gewoon doen wat je talent je ingeeft. Alles wat zo’n Strootman probeert te compenseren met geschreeuw, geschop en gedoe dus.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.