Keukentrapje

Bij de Blokker vind je de keukentrapjes niet bij de afdeling ‘keukengerei’. Dat heeft een reden: het is geen keukengerei. Geloof me, ik heb het geprobeerd, sinaasappels persen met een keukentrapje, maar dat lukt niet – je houdt er wel hele aparte abstracte kunst met sinaasappels aan over. Het roeren in de pastasaus lukte wel, maar echt handig was dat ook niet. Je hebt er een vrij ruime keuken voor nodig, en dan nog blijft het behelpen.

Waarom heet het keukentrapje dan toch een keukentrapje? Op die twee mislukte experimenten met de sinaasappels en de pastasaus na heb ik nog nooit een keukentrapje in de keuken gebruikt. De enige normale reden om een keukentrapje in de keuken te gebruiken, is als je ergens niet bij kunt, bijvoorbeeld een lamp die het niet meer doet of iets wat bovenop een kastje ligt. Maar in zo’n situatie stapel ik altijd negen zakken rijst op elkaar. En als die bovenop het kastje liggen waar ik niet bij kan, dan gebruik ik een stoel.

U gebruikt dan een keukentrapje, en dat is prima. Maar maak me nou niet wijs dat u in de gang op negen zakken rijst gaat staan. U gebruikt daar ook een keukentrapje. Een keukentrapje gebruik je even vaak in de gang of een andere willekeurige plek in het huis met lampen of andere dingen waar je op je tenen net niet bij kunt.

Het antwoord op de vraag waarom een keukentrapje een keukentrapje heet, is waarschijnlijk even onbevredigend als waar: in Nederland hebben we de nare gewoonte het zelfstandig naamwoord ’keuken’ soms zomaar voor een ander zelfstandig naamwoord te plakken. Ga maar na: je hebt ook de Keukenhof, en daar staan alleen maar bloemen en Japanners.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.