Wie is de Mol? (aflevering 1)

Paulien Cornelisse liep met een stuk of wat enveloppen in haar handen langs een piesende neger. Ze droeg een grote rugzak, een slobbertrui en een in vrouwelijke-politieagent-standje opgetrokken kakibroek. Op de piesende neger na keek ik naar een tafereel uit 1997, dat zich tijdens een bedrijfsuitje van de HEMA in de Ardennen af had kunnen spelen. Even geen rookworsten verkopen, maar lekker een weekendje survivallen met de hele vestiging Overdekt Winkelcentrum Rokkeveen, Zoetermeer.

Het was geen 1997, en de HEMA in Zoetermeer had er ook niks mee te maken. Het was 2013, de eerste aflevering van een nieuw seizoen Wie is de Mol? Joep van Deudekom. Dat ligt misschien wat te veel voor de hand, maar ik zag toch echt een geheime aanwijzing toen ook hij met een handvol enveloppen in beeld kwam. Hij was niet alleen. Er was weer een neger, maar deze keer op een gammel houten wagentje dat achter een ezel gespannen was. Een neger op een gammel houten wagentje dat achter een ezel gespannen was! Een ezel en een mol, dus. Allebei dieren. Dat kan toch geen toeval zijn.

Ik ben een genie.

Nu onomstotelijk vaststaat wie de Mol is, kan ik me richten op belangrijker zaken: het kapsel van Carolien Borgers, BN’er, onbekend en kandidaat bij Wie is de Mol? 2013. En dus ook de draagster van de meest merkwaardige coupe die ik sinds lange tijd zag. Wie de Colombiaanse oud-voetballer Carlos Valderrama kent, weet genoeg: die heeft zo’n 29 jaar geleden een gezellig avontuurtje gehad met een Nederlandse dame. Het resultaat heet Carolien Borgers.

Een liftje bracht haar, samen met de andere kandidaten, waaronder de eveneens met een flinke bos krullen bedeelde operazangeres Tania Kross – meer haar heeft dat gammele liftje nooit gezien – naar een tussen twee hoge koeltorens gespannen touwbrug. Ze moesten bungeejumpen. Tijdens het tochtje met de lift krijste Kross nog een halve aria, maar op het moment zelf zong ze een toontje lager. Zij en nog een paar anderen durfden niet te springen. Ze verdienden daarmee wel of geen vrijstelling waardoor ze hun verbond of tegenverbond wel of niet schonden. Ik heb nu al geen idee meer. En de kandidaten ook niet, getuige hun wonderlijke discussies.

Ene Ewout verdween na deze opdracht uiteindelijk uit het spel. Nog zo iemand waar ik nog nooit van heb gehoord. Maar het gekste was nog dat ze een elastiek vastbonden aan de voeten van Carolien Borgers, die wel naar beneden sprong. Waarom sprong ze niet gewoon zonder elastiek head first naar beneden en vertrouwde ze op de veerkracht van haar kapsel? Ondanks dat Joep van Deudekom de Mol is, blijft het een mysterieus spel.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Één reactie op “Wie is de Mol? (aflevering 1)”