De KNVB

Gisteren kondigde de KNVB aan dat spelers in het betaald voetbal voortaan een gele kaart krijgen als ze aanmerkingen hebben op de leiding. Ook trainers mogen vanaf heden alleen nog maar instructies aan spelers geven vanuit ‘de instructiezone’, zoals dat vak om de dug-out schijnbaar heet. Richard Nieuwenhuizen is niet voor niets gestorven.

Ook commentaar op het arbitrale trio in de media wordt aangepakt. Dick Advocaat is daar het eerste slachtoffer van. Hij zag na Ajax-PSV beelden van zijn speler Marcelo, die overduidelijk Ajax-spits Danny Hoesen sloeg, en driftkikkerde vervolgens enkele dagen later vanachter een bureautje dat de mensen in Zeist achter een bureautje zich daar niet mee te bemoeien hadden. Die hebben niet gevoetbald, komen uit een bepaalde stad, en kunnen dus nooit op tv zien dat de één de ander slaat. Nu moet hij van de KNVB koffie komen drinken in Zeist en gaan ze wat babbelen over het fenomeen tuchtcommissie.

U bemerkt misschien enig cynisme in de vorige twee alinea’s. Dat klopt. Ik ben het niet met het beleid van de KNVB eens. Ik vind dat aanmerkingen op de scheidsrechter prima zijn, zolang het normaal gebeurt. Zo’n man maakt fouten en dat kun je best zeggen, het liefst met humor. Niet uit angst zwijgen omdat die enge meneer in het zwart je dan een gele kaart geeft, maar het gewoon op een beschaafde manier aankaarten. Dat is zelfs een goed voorbeeld voor de jeugd. Dat heet normaal met elkaar omgaan, zonder dat daar zoiets geks als een rechthoekige gele kaart aan te pas komt.

Idioten die wel briesend als een paard in de zesde versnelling op de scheidsrechter afkomen, stuurt de scheidsrechter uit het veld. Steeds weer. Net zolang tot ze op een normale manier kunnen zeggen dat ze iets stom vinden. Ook trainers zoals driftige Dickie, die zich voor, tijdens of na een wedstrijd als een raaskallende idioot gedragen, worden geschorst. Tijdens die schorsing fluiten de spelers en trainers op zaterdag of zondag een wedstrijd in het amateurvoetbal.

De KNVB richt zich tevens direct op het amateurvoetbal. Nu moet een team vol normale mensen vrezen voor punten in mindering, boetes en een hoop gedoe omdat het van het veld stapt als er bij de tegenstander één of meer debielen in het veld staan. Dat computergestuurde beleid gaat op de helling. Ook in het amateurvoetbal krijgen de normale mensen het voor het zeggen. Dan is Richard Nieuwenhuizen nog steeds voor niets gestorven, maar is het wel een stuk prettiger toeven op het voetbalveld. Als je geen debiel bent, tenminste.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.