Treinnazi

Ik heb de treinnazi ontmoet. Het was een conducteur die op Wolter Kroes leek en ook zo klonk. Omdat ik geen NSB’er ben en hem dus niet al te opzichtig aan de schandpaal wil nagelen, staat hier niet dat de ontmoeting afgelopen vrijdag plaatsvond, in de Intercity naar Enkhuizen, waarin ik om 13.59 te Amersfoort een plekje zocht en vond.

Na een kwartier nam hij bezit van de coupé, terwijl ik rustig wat met mijn telefoon zat te klooien. Je hoorde hem door het klikken van zijn laarzen al van verre aan komen marcheren. Nee, dat is niet helemaal waar. Hij droeg gewoon conducteurschoenen. Van de Bristol ofzo.

Desalniettemin voelde hij zich wel direct de keizer van de coupé bij binnenkomst. Hij floot sadistisch en zocht zijn eerste slachtoffer uit. Een meisje dat er Spaans uitzag en Engels sprak toen de treinnazi om haar kaartje vroeg. ‘Hello’, zei ze nog vrolijk toen ze het kaartje overhandigde. De treinnazi schudde zijn hoofd.

Het meisje was er in de wirwar van ov-chipkaarten, kaartjes met of zonder datum en kaartautomaten met een eigen willetje niet in geslaagd het juiste kaartje te kopen. Op verontschuldigende toon legde ze uit dat ze echt haar best had gedaan het juiste kaartje te kopen, maar het niet helemaal begreep. De treinnazi hief zijn vinger op en onderbrak haar met plat Amsterdamse tongval: ‘Kwaaiut!’

Het meisje kromp ineen en zweeg. De treinnazi vertelde haar in z’n steenkolenengels dat ze nu, we waren net bij een station, de trein moest verlaten – no train for you! Het meisje droop af en Wolter Kroes wilde even later mijn kaartje zien. Ik gaf het zonder hem te groeten en keek weg. Mijn verzetsdaad. De Tweede Wereldoorlog had nog geen dag geduurd als ik in die tijd had geleefd.

Daarna vervolgde de treinnazi zijn weg richting een Japans meisje dat de bui al zag hangen. Angstig liet ze haar kaartje zien. Klopte ook weer niks van volgens de treinnazi. Na een scheldkanonnade verzuchtte hij: ‘Ach man…, laat ook maar zitten.’ Het was ook nog eens een hele slechte treinnazi.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

De soupnazi uit Seinfeld – no soup for you!

httpvh://www.youtube.com/watch?v=YJyGJQx2Fgk

2 reacties op “Treinnazi”