Pausloting

Van mensen die in een alwetend opperwezen geloven, kun je de gekste dingen verwachten, maar de manier waarop de Kopten zondag in Cairo hun nieuwe paus ‘kozen’, overtrof al mijn verwachtingen. De NOS schonk er in het achtuurjournaal van die dag aandacht aan. Na het anderhalve minuut durende item kwam er witte rook uit m’n oren. Van verbazing.

Het begon allemaal met een man die voornamelijk bestond uit haar. Het was moeilijk te beoordelen waar zijn wenkbrauwen eindigden en zijn baard begon. Hij droeg een jurk met veel gouden stiksels. Om het af te maken had hij nog een half bolletje crèmewit touw op z’n hoofd gezet.

Schuin achter dit Egyptische equivalent van Vader Abraham stond een man die eruitzag alsof hij net was weggelopen uit de cockpit van een Egypt Air-vliegtuig. Niet meteen iemand die je verwacht bij een religieuze plechtigheid. De piloot stond daar om een uit de hand gelopen stropdas te geven aan het Egyptische equivalent van Vader Abraham, die er vervolgens een klein jochie mee blinddoekte. Dat verwacht je ook niet bij een religieuze plechtigheid.

De camera zoomde in op een grote kom met drie balletjes erin. Vader Abraham husselde ze wat en daarna mocht het geblinddoekte jochie naar één van de ballen graaien – meestal is het andersom in de kerk. Het jochie gaf de gegraaide bal aan Vader Abraham. Die friemelde er wat aan totdat er een papiertje uitkwam. Hij likte zijn vinger nat, vouwde het papiertje open en liet het zien aan de mensen in de kerk. Er stond een serie ingewikkelde tekens op. Gejuich. Er was zojuist een nieuwe paus geloot.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar!

De friemelende Vader Abraham en het jochie: