Brieven aan BN’ers – Beste Bram Moszkowicz,…

Nou, dat was me het weekje wel voor u, meneer Bram. In één klap uw vrouw en uw baan kwijt; dat is niet niks. U heeft vast een paar keer heel hard ‘infaam’ geschreeuwd, ’s avonds, wanneer u met een goed glas cognac in een lederen fauteuil de situatie overdacht. Tenminste, u lijkt me meer het type dat schreeuwend in een lederen fauteuil gaat zitten, in plaats van in foetushouding onder een dekentje op de bank kruipt en daar gaat liggen kniezen. U houdt niet van dekens.

U houdt vooral heel veel van uzelf, meneer Bram, en daarom heb ik een voorstel. Sterker nog, ik heb grootse plannen met u. Want nu u straks waarschijnlijk geen advocaat meer kunt zijn, zult u toch op een andere manier de kost moeten verdienen. De stroom voor de zeventien krultangen die u elke ochtend gebruikt om dat gekke kapsel van u weer in model te krijgen, betaalt zichzelf niet.

Daarom wil ik het land met u door, meneer Bram. Ik laat overal circustenten neerzetten en daar gaat u, midden in de piste, op een krukje zitten. U pakt het woordenboek en leest twee uur lang woordjes voor. De mensen betalen vijftig euro voor een kaartje. Dat hebben ze er voor over, dat weet ik zeker.

U kunt namelijk als geen ander woordjes uitspreken, met name als er een l in voorkomt klinkt het schitterend. Dinsdag bij meneer Pauw (dat spreekt u ook al zo leuk uit) had u het bijvoorbeeld heel vaak over beellldvorming. Fantastisch! Helemaal met dat verontwaardigde gezicht van u erbij. U keek in de uitzending van meneer Pauw de hele tijd als een boos, maar tegelijkertijd heel bang konijntje. Met die blik, in combinatie met de woordjes, kunnen we heel rijk mee worden, meneer Bram.

Stelt u zich eens toch voor: u zit op een krukje in een circustent en zegt aan het eind van de avond op de voor u kenmerkende wijze het woord ‘lolly’. Daarna kijkt u indringend de zaal in met die konijnenblik van u. De mensen staan op de banken, dat kan niet anders! U buigt een paar keer diep en dan gaan we briefjes van vijftig tellen. Uiteraard hoeft de Belastingdienst er niks van te weten. Dat klinkt toch mooi?

Toch kan ik me voorstellen dat uw hoofd er nu nog even niet naar staat. Pak dus eerst uw koffers (geld eruit, kleurige zwembroek erin) en ga op vakantie. Denk erover na, zuig op een lolly. Daarna hoor ik van u.

Vriendelijke groeten,

Zwoebe Zwoebstra

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar!

5 reacties op “Brieven aan BN’ers – Beste Bram Moszkowicz,…”