Louis van Gaal en Hitler

Een Roemeense krant vergeleek voorafgaand aan de wedstrijd tussen Roemenië en het Nederlands Elftal bondscoach Louis van Gaal met Adolf Hitler. ‘Van Hitler’ stond er boven een foto waarop Van Gaal ietwat klungelig in gevecht lijkt met een scheidsrechtersfluitje. Niet echt een dictatorwaardige foto.

En ook voor het overige zijn er talloze verschillen tussen Louis van Gaal en Adolf Hitler te benoemen. Louis van Gaal heeft bijvoorbeeld geen snor. Hij werd ook niet in Oostenrijk geboren, en marcheert voor zover ik weet nooit driftig in een bruin pak door de huiskamer. Al moet je dat ook niet helemaal uitsluiten.

Daarnaast was Adolf Hitler een vegetariër. Louis van Gaal niet. Die eet vlees, dat zie je aan alles. Hij heeft een vleeshoofd. Je zou bijna mosterd op z’n neus smeren en hem tussen een kadetje stoppen. Van Gaal straalt uit: vlees! Hij zit iedere avond stampvoetend en met het water in de mond achter een glaasje Rioja te wachten tot Truus weer een braadslee met een sappige rollade erop uit de oven tovert.

Bovendien, bij AZ is er een restaurant naar hem vernoemd waar vlees wordt geserveerd. Toen hij er nog trainer was, heb ik hem eens minutenlang horen oreren over de spekjes in de eveneens naar hem vernoemde stamppot rauwe andijvie.

Nu kun je in Grand Café Van Gaal de ‘Jozy’s Steak Sandwich’ bestellen, een broodje vernoemd naar AZ-aanvaller Jozy Altidore met kort gebakken New Jersey rump steak, tomatensalsa, knapperige ijsbergsla op een getoaste zachte USA bun. Bij Grand Café Hitler zou zo’n broodje nooit op de menukaart hebben gestaan.

Veel verschillen dus. Wat overblijft is het geschreeuw en de maniakale, narcistische gekte, maar om hem dan meteen met Hitler te vergelijken… Emile Ratelband ligt meer voor de hand. Die heeft ook een vleeshoofd.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

10 reacties op “Louis van Gaal en Hitler”