Muggenbulten

Kamelen, daar kan ik wat mee. Die houden hun bulten voor zichzelf. Hoe anders is dat bij muggen en ander stekend gespuis. Zij zadelen jou, het onschuldige mens dat maar een beetje ligt te slapen of anderszins niet bedacht is op het geven van bloed, op met een bult. Een jeukende bult.

Het is een vreemde gewaarwording, zo’n muggenbult. Het ene moment zit je gewoon wat op de bank te genieten van tv-coryfeeën als Hans van der Togt of Martine van Os, het volgende moment voel je het ergens jeuken. Zonder er echt bij na te denken, breng je je hand naar de plek en zet je het op een krabben. En daar is-ie: de muggenbult. Ontstaat zo’n bult ook als je niet krabt?

Het antwoord zal ik vermoedelijk nooit te weten komen. De jeuk die een muggenbeet oplevert, is niet te negeren. Niet door mij in ieder geval. En ach, meestal vallen de gevolgen ook wel mee. Een leuk, jeukend bultje op je arm, dat komt soms zelfs van pas. In een saai gesprek bijvoorbeeld, kun je om de tijd te doden even lekker krabben aan je bult. Voor je het weet, ben je een moeilijk klinkende baan met een Engelse naam en iets wat kleine Stijn/Daan/Lucas voor het eerst deed verder.

Soms, meestal eigenlijk, is het ook ronduit vervelend. Zo ben ik vorige week in mijn grote teen gestoken door een mug – wat bezielt zo’n beest!? Jeuk aan een teen is een van de meest onprettige sensaties die ik de afgelopen tijd heb ervaren, en dat wil wat zeggen, want ik heb onlangs ook nog met een kaasschaaf de korst van een stuk kaas verwijderd. Een teen krabt niet fijn. Er is te weinig huid en vet aanwezig op de teen voor een fijne krabpartij. Bovendien, je moet ook heel ver reiken met je arm voor het krabben. Kut met peren dus.

En wat te denken van een muggenbult op je rug, precies op de plaats waar je net niet bij kunt, ook al krab je jezelf een arm uit de kom. Zeer ergerlijk. Maar het zal wel ergens goed voor zijn, denk je dan als klein radertje in het grote plan van God de Vader.

Nee hoor. Ik heb eens een klein google-onderzoekje naar het begrip ‘jeuk’ gedaan, en wat blijkt: een mens heeft jeuk om hem attent te maken op het gevaar van parasieten, beestjes, delen van planten en andere lichaamsvreemde stoffen op de huid. Handig, alleen is het in het geval van de muggenbult een beetje mosterd na de maaltijd. Wanneer het begint te jeuken, haalt de mug allang weer bij iemand anders het bloed onder de nagels (maar meestal een andere plek) vandaan.

De muggenbult is een compleet overbodige bult, in tegenstelling tot die van een kameel. Daar zit lekkers in voor de kameel, wanneer er geen ander voedsel voorhanden is.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.