Brieven aan BN’ers – Beste Benny Neyman,…

Jij zong ooit het onvolprezen lied ‘Ik weet niet hoe’. Nou Benny, ik denk dat ik je tot hulp kan zijn. Ik weet namelijk wel hoe, en dat zal ik je in dit schrijven eens even uit de doeken doen. Hou je vast Benny, daar gaan we.

Je begint het lied met de frase ‘Ik zou je willen vragen, het eens een keer met mij te wagen. Maar ik weet niet hoe.’ Nou, dat is heel simpel Benny. Je stapt gewoon op iemand – een man gezien jouw geaardheid – af en vraagt: ‘Wil jij het eens een keer met mij wagen?’. Heel simpel. Dat kan iedereen.

Even later zing je: ‘Ik zou je willen stelen, zodat ik jou niet hoef te delen. Maar ik weet niet hoe.’ Tja Benny, het stelen van een mens noemen we ontvoeren. Het heeft wat meer voeten in aarde dan gewoon iemand vragen het eens met jou te wagen, maar onmogelijk is het niet. Je koopt wat chloroform, huurt een zwarte bus, en dan ben je al een heel eind, Benny. Je moet alleen weten dat zo’n ontvoering wel een beetje strafbaar is.

Een bezoekje brengen aan de cadeauwinkel en daar de hele boel leegroven, is dat ook, maar het is wel de manier om het volgende vraagstuk dat jij al zingend te berde brengt, op te lossen: ‘Ik zou je overstelpen, met mijn cadeaus als dat zou helpen. Maar ik weet niet hoe.’

Dan wordt het wat ingewikkelder. Je zingt: ‘Ik zou je willen ringen en als een lijster laten zingen. Maar ik weet niet hoe.’ Ringen is nog niet zo moeilijk. Gewoon een ring kopen – of een juwelier overvallen, je hebt nu toch de wet al een aantal keren aan je laars gelapt – en die om een vinger duwen. Maar als een lijster laten zingen, Benny…, dat is een ander verhaal.

Dan zal degene achter wie je aan zit al over het talent moeten beschikken om vogels te imiteren. Niet veel mensen kunnen dat. Maar goed, wanneer je je prooi toch ontvoert, kun je natuurlijk in de kelder waar je hem opsluit continu een cd met lijstergeluidjes opzetten. Na een weekje lijstergezang moet het dan wel lukken, denk ik.

Is dat klusje eenmaal geklaard, dan moet je je grote liefde in de vriezer gooien, Benny. Want je zingt: ‘Ik zou je willen kooien en dan geleidelijk ontdooien. Maar ik weet niet hoe.’ Geen ontdooien zonder vriezen.

Na al deze misdaden is het wellicht verstandig het land te ontvluchten, en dat komt eigenlijk wel mooi uit, omdat je ook nog de zeer fraaie zin ‘Ik zou je willen winnen, door de Sahara te ontginnen’ zingt. Uiteraard weet je niet hoe. Een schep meenemen, Benny. Een schep.

Nou, nu weet je dus in principe hoe, ware het niet dat je al een jaar of vijf zo dood als een pier bent, en ik deze brief dus nog in de hemel moet zien te krijgen. Maar, en dat zul je dan altijd zien, nu weet ik niet hoe.

Nou ja, daar hoef jij je ook niet druk om te maken. Ik verzin wel wat, Benny. Weet ik veel, misschien bind ik ‘m wel vast aan een vlieger.

Vriendelijke groeten,

Zwoebe Zwoebstra

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

Fraaie beelden van Benny in 1982, uit de Benny Neyman Special:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Rxm_VO5hIcY

 

Één reactie op “Brieven aan BN’ers – Beste Benny Neyman,…”