Olympische Spelen – Commentaar en analyse (Jacques Brinkman!)

Gedurende de Olympische Spelen een paar stukjes met ergernissen/observaties uit Londen. Dit tweede stukje gaat over het leger aan commentatoren en analisten dat voor de NOS actief is, met als uitschieter hockey-analist Jacques Brinkman.

De NOS pakt flink uit tijdens deze Olympische Spelen. Wie een oud-topsporter is, maar gewoon thuis op de bank naar al het sportgeweld zit te kijken, moet eens goed bij zichzelf te raden gaan. Een beetje oud-sporter zit naast Henry, Jeroen of Dione over sport te lullen.

Dat kan op meerdere manieren. Eigenlijk zijn er drie varianten te onderscheiden. De eerste variant, en dat is helaas ook gelijk de meest voorkomende variant, ziet er ongeveer zo uit: na het sportevenement in kwestie zit er iemand aan een tafeltje die de vraagstelling van Jeroen of Dione herhaalt, maar dan als een antwoord. Jeroen of Dione: ‘Was het een goede partij?’ De variant één-analist: ‘Het was een goede partij.’ Het judo-meisje dat aanschuift bij Jeroen en Dione is hiervan een schoolvoorbeeld.

De tweede variant bestaat uit maar één iemand. Ze is verliefd op Michael Phelps en als er iemand wat naars over hem zegt, gaat ze bijna huilen of heel kattig doen. De tweede variant heet Inge de Bruijn.

En dan is er nog de derde variant. Een schitterende variant en even zeldzaam als variant twee: Jacques Brinkman. Of zoals ik ‘m noem: Het Fenomeen. Jacques is een hockeygod en bewijst dat bijna dagelijks op de iPad die hij bij zich heeft wanneer hij naast Jeroen of Dione het spelletje moet duiden. Cirkeltjes, pijltjes, niets is Jacques te machtig.

Een analyse van Jacques gaat ongeveer zo: ‘Nou Dione, daar heb ik ook weer een beeldje van. Je ziet hier heel duidelijk dat Naomi bij het ontbijt een cracker met jam eet. Ik zet het beeld wel even stil. Dan zie je heel duidelijk die cracker met jam.’ Jacques zet een cirkeltje om de cracker, die we vervolgens een halve minuut lang in beeld zien. Jacques laat het beeld weer lopen en vervolgt zijn analyse.

‘Nou, dan zie je dus dat Naomi haar spullen pakt om naar het hockeystadion te gaan. Ik spoel het beeld nu even door. En ja hoor: daar gaat in de derde minuut van de wedstrijd Naomi haar veter al los.’ Jacques zet een cirkeltje om de veter van Naomi en zet het beeld weer stil. ‘Wat je dus ziet is dat daardoor, en ik spoel het beeld weer even vijf minuten door, die Japanse zo de pass kan geven op de pass waaruit ze een mogelijkheid krijgen die later weer tot de strafcorner leidt waar ze uit scoren. Dat komt dus door die cracker. Pats. Verder valt me op dat…’

Dione onderbreekt de analyse van Jacques bruut en de kijkers keren, helemaal beduusd door zoveel hockeyanalyse, weer terug naar de tweede helft van de wedstrijd, die ondertussen alweer ruimschoots begonnen is.

Na het hockey zendt de NOS turnen uit. Een kutsport, uitgevoerd door minderjarige meisjes in strakke pakjes. Maar ook met commentator Hans van Zetten, die na twee minuten enthousiast ‘goede amplitude!’ door z’n microfoon toetert. Tja, daar kan, vrees ik voor Jacques, geen kwartier durend betoog met pijltjes en cirkeltjes tegenop.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.

10 reacties op “Olympische Spelen – Commentaar en analyse (Jacques Brinkman!)”