‘Ofzo’

Taal is een modedingetje. Een paar jaar geleden was alles bijvoorbeeld vanuit het niets op slag ‘een ding’, en even later, door de steeds verder reikende invloed van Giel Beelen, zelfs ‘een dingetje’. Ik kende ‘dingetje’ eerst alleen als de totale idioot die begin jaren ’90, begeleid door housemuziek, over z’n rubberen kaplaarzen vertelde, en nu is het opeens taal. Zo gaat dat. Er hoeft maar een zwemster met enorme kaken drie gouden medailles te winnen op de Olympische Spelen en we toppie-joppieën ons voor even allemaal een weg door het bestaan.

Het woord ‘ofzo’ is een beetje het dingetje van het moment. Volgens mij is het begonnen bij het type mensen dat al hangend onder een vlieger op een plank staat. Hippe surfdudes, die na een lange dag surfen liggen te loungen bij een beachclub, hun haar nog eens extra door de war doen, en dan tegen elkaar zeggen dat ze vandaag echt de goede vibe hadden ofzo. Ofzo is een lekker nonchalant woord.

Daarom bedienen muzikanten zich er ook van. Die willen graag nonchalant overkomen. In het programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland, gepresenteerd door Giel Beelen – hij blijkt onze grootste taalvernieuwer -, zijn de ofzo’s niet te tellen. Jurylid Alain Clark zei twee weken geleden na een optreden van een kandidaat het volgende: ‘je stond heel erg een soort van in jezelf’. Een ofzo had het helemaal afgemaakt. Lekker vaag de artiest uithangen.

Maar ook bij simpele zielen als ikzelf sluipt het erin. Niet na een nietszeggende zin of als ik net heb gevliegerd, maar gewoon als ik daarvoor precies gezegd heb wat ik bedoelde. ‘Ik ben gestoken door een mug ofzo’, zeg ik dan, terwijl ik het beestje nog weg zie vliegen. Niks ofzo dus, het was een mug!

Het ergste is dat ik op het moment dat ik het ofzo van m’n tong hoor rollen al besef dat het nergens op slaat, en dat hetgeen ik daarvoor zei alleen maar aan kracht verliest. Ga maar na, als J.F.K, Martin Luther King en Pythagoras respectievelijk ‘Ich bin ein Berliner ofzo’, ‘I have a dream ofzo’ en ‘A kwadraat plus B kwadraat is C kwadraat ofzo’ hadden gezegd, dan hadden we dat nooit onthouden.

Volg ons op Facebook en vind ons leuk op Twitter. Of andersom. Kijk maar.